Хора с увреждания от Бургас настояват за персонални места за паркиране по местоживеене в "синя зона"

Автор: Иван Сотиров
Коментари (1)
16:54 / 04.04.2019
7285
Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев предлага на общинските съветници да бъде приет нормативен акт, който да урежда правото на престой и паркиране на ППС, собственост на лица с трайни увреждания, по настоящ адрес, научи Burgas24.bg.

"В кабинета ми постъпи жалба от гражданин, чийто син е с увреждане със 100% трайно нарушена работоспособност, съгласно решение от ТЕЛК, с постоянно местоживеене в Бургас в района на Приморски парк. Предвид затрудненото паркиране в този район,  който попада в обхвата на т.нар. "синя зона“ към момента,  определените според закона инвалидни места се заемат  бързо, от хора с трайни увреждания, които имат постоянен или настоящ адрес в други части на града. Ползват се безплатно без ограничение във времето", пише Стамболиев.

Молбата на гражданина е да се обособи персонално място за паркиране по местоживеене и по този начин да се избегне затрудненото, често невъзможно паркиране на хора с увреждания,  по постоянен или настоящ адрес в тази зона.

"В последствие получих сигнал и от други граждани, които също живеят в района на т. нар. "синя“ и "зелена“ зона с абсолютно същия проблем-заето паркомясто обособено за инвалиди пред адрес, близо до местоживеене и невъзможност въпреки това да паркира до дома си. Така трудноподвижните лица са принудени да паркират далеч от дома си на друго необособено място за инвалиди и биват санкционирани.

Запознах се в дълбочина с поставения въпрос и намирам искането им за справедливо! Обособяването на места за паркиране на хора с увреждания по настоящ адрес е  възможност за определен кръг лица.

Паркирането на всяко трето лице, дори и притежаващо  карта за безплатно паркиране всъщност лишава именно този, заради когото е осигурена такава възможност за паркиране в близост до местоживеенето си", пише още Стамболиев.  

След проучване, Стамболиев е открил как е уреден този въпрос в Столична Община. В Наредбата за организация на движението на територията на столична община има самостоятелен Раздел III.1 озаглавен Режим на преференциално паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания. Решението идва във въведеното условие от тази възможност да могат да се ползват само лица, притежаващи МПС на името на лицето и с отразен в талона настоящ адрес за молителя. Не постоянен, а настоящ адрес.

"Така посредством посочените знаци и табели може да се указва именно забраната за паркиране на други МПС, освен  управляваното от лице с увреждане и допълнително указваща табела с текст, съдържащ регистрационния номер на автомобила по местоживеене на лицето и знака указващ принудителното преместване на МПС, в случай, че на това място паркира автомобил с друг регистрационен номер.

Разбира се това право не може и не е редно да бъде давано на всяко лице, страдащо от заболяване и даващо му право на безплатно паркиране защото  така е възможно да се стигне до злоупотреби.

Ето защо е възможно такова запазено място да се осигури само за лице с увреждания, което  притежава карта за паркиране по чл. 99а от Закона за движението по пътищата и което в следствие на увреждане:" не може да се придвижва без използването на инвалидна количка, ортопедични апарати, външни протези, не е в състояние да заема изправено положение на тялото без използването на посочените медицински изделия и има трайно оформен функционален дефицит на стоежа, придвижването или издръжливостта.“.

Местата, предназначени за безплатно и денонощно паркиране на ППС, обслужващи лица с трайни увреждания до сградата по настоящ адрес на правоимащите, се сигнализират с пътни знаци В27/Забранени са престоят и паркирането, Д21/ Място за паркиране на ППС, обслужващи хора с увреждания, Т17Табела с текст/ брой места/, Т17 /регистрационен номер на автомобила и указващ, че се извършва принудително преместване на ППС/. На гърба на знаците със стикер се указва номерът на заповедта на кмета на  общината за предоставяне на правото", предлага Стамболиев, който прилага и снимка.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Какви са проблемите пред летния туристически сезон, обсъждаха три...
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).