Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
И новата защитена зона край Корал ще забави ОУП на Царево
Автор: Екип Burgas24.bg 14:40 / 25.02.2022Коментари (0)734
© БНР
Сагата с Общия устройствен план (ОУП) на Царево наистина може да бъде наречена сага. Писането на документа и съпътстващите го доклади започва през далечната 2005 г. от арх. Калин Тихолов. Следват скандални решения, свързани с комплекса "Златна перла“ край Варвара, опити за заличаване на парк "Странджа“, протести, съдебни дела…Така се стига до 2015 г., когато Министерството на регионалното развитие и благоустройството сключва договор за проект за изменение на Общия устроствен план с фирмата "Форум Александрови“ ЕООД. 7 години по-късно, той още не е приет.

Проектът включва изработване също на Доклад за Екологична оценка (ДЕО) и на Доклад за оценка на степента на въздействие върху предмета и целите на опазване в защитени зони от НАТУРА 2000 (ДОСВ). Министерството на околната среда и водите дава положителна оценка на ДОСВ през 2018 г. В периода 14 февруари 2020 г. – 31 март 2020 г. са проведени консултации по Доклада за Екологична оценка, при които са постъпили голям брой становища, поясняват от МРРБ след наше запитване. Но се отчита разминаване между устройствените територии и тези, които са предвидени за устройване, спрямо двата доклада. През април 2020 г., МОСВ налага указания за коригирания ДЕО да се проведат нови консултации, както и обществено обсъждане на целия ОУП. Заради ограниченията на пандемията, обсъждането беше отменено. Към този момент, съвместената процедура по Екологичната оценка и оценка на степента на въздействие все още не е приключила, уточняват от МРРБ, всички становища са изпратени към проектанта, съобщи БНР.

Но идва и нова спънка. През миналата година се изменя територията на Защитената зона "Ропотамо“, към която се присъединява и т. нар. плаж Корал. МОСВ изразява становище, че вече изготвеният ДОСВ е непълен, трябва да се преработи и да се изпрати за нова оценка към тях. А това води и до нова преработка на самия ОУП. От МРРБ подчертават, че е за да бъде одобрен плана, то трябва да има положително решение по екологичната оценка.

Разширението на защитената зона обаче не е финализирано. След наше запитване, от МОСВ поясняват, че приетите през юли 2021 г. изменения на списъците с тези зони са изпратени до Европейската комисия (ЕК) за одобрение. Ако няма възражения по тях, съгласно сроковете на европейските служби, те могат да бъдат приети не по-рано от края на 2022 г. Едва след това ще бъде стартирана и процедурата по обявяване на режима в защитената зона.

А че проектът за ОУП на Царево ще се забави неопределено време, е коментирано и по време на дискусия, организирана в понеделник в София от инициативата “Зелени закони“, за която информираха самите те на страницата си. Потърсихме за коментар Вера Стаевска от инициаторите на срещата. Първоначално тя прие, но след като научи, че ще потърсим такъв и от кмета на Община Царево Георги Лапчев, отказа и се опита да влияе на редакционната ни политика кого трябва да интервюираме по темата и кого – не.

Обявяването на новата защитена зона около плажа Корал е една от причините ОУП да се забави още, коментира един от авторите на документа арх. Светлана Александрова. Това трябва да бъде отразено в документите по екологичното законодателство, които съпътстват плана, а след това и в самия план, посочи тя и добави:

"Това, което ни очаква е преработка и моите опасения са, че тя ще бъде значителна. Тъй като трябва да получим освен данните за зона "Ропотамо“ в сушата, в местността "Кум Кашла“, трябва да получим и актуални консистентни данни за всички плажни ивици, тъй като това е изходна база за всички по-нататъшни прогнозни изчисления. Аз съм сигнализирала за това положение в нашето министерство с писмо, още август месец“, коментира тя.

Нужни са ни и новите изготвени кадастрални карти за някои от землищата, посочи Светлана Александрова, както и нови данни за сградния фонд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: