Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Играта "Echoes of the roots" взе голямата награда на Burgas Game Jam 2023
Автор: Екип Burgas24.bg 10:14 / 15.02.2023Коментари (0)759
©
6 отбора с участници на възраст между 5 и 48 години взеха участие в тазгодишното издание на Burgas Game Jam. Темата, по която те създаваха своите игри, е "Корени“. Събитието се проведе в експозиционен център "Флора“ с любезното съдействие на Община Бургас.

Участниците имаха само 48 часа да създадат игра. След изтичане на времето всички гости и журито имаха възможност да изпробват новите продукти. Отборите представиха игрите си, след което отговаряха на въпроси от журито и публиката.

Голямата купа за първо място беше присъдена на "Echoes of the roots“, направена от отбор BuggySoft – Станимир Ламбов и Христо Денчев, които са ученици от 12 клас в Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" - гр. Бургас. Тя представя 3D свят, изграден с Unity.

Играта разкрива вълнуващото приключение на археолог, който открива мистична реликва. Тя му дава силата да контролира растения и корени, източник на магическа сила. Играчите се присъединяват към главния герой, докато навигира през древни руини, използвайки новооткритите си способности за решаване на пъзели и разкриване на тайни.

Второ място отиде при "Удар студио“, дошъл специално за събитието от Варна. Отборът, състоящ се от двама артисти и един програмист, се занимава любителски с разработване на игри. Те създадоха изключително красивата игра Root For The Grasshopper, която е вдъхновена от жизнения цикъл на скакалеца. Играчът трябва да напътства скакалец, който скача и избягва препятствия, за да си проправи път през гората. Направена е на GameMaker, с изцяло оригинален арт и аудио.

Трето място спечели играта Roots Land на отбор Spider Roots, направена на Scratch. В този екип бе и най-малкият участник на BGJ2023 - Михаел, на 5 години, от детска градина "Ханс Кристиян Андерсен“, който участва заедно с майка си. Той се грижеше за цялото арт и звуково оформление на играта и героите. Играта е образователна и учи за почвата, растенията, вредители и как се хранят корените. Играчът помага на малко семенце от ягода да порасне и да стане плод, като избере най-добрата стратегия за събиране на ценни ресурси и предпазване от опасните плевели и попови прасета.

“Хакатонът за поредна година се превърна в повод на хора с еднакви интереси да се съберат и да обменят опит и емоции. В духа на колаборация и взаимопомощ, участник от отбор “All ages" дори създаде звука за конкурентите си от "Удар студио“", споделят организаторите.

Въпреки че участниците разполагаха само с 48 часа, артът на всяка от игрите беше направен на място. В крак с тенденциите един от отборите използва изкуствения интелект на Midjourney, за да генерира картинки за дизайна си.

Останалите отбори, които се включиха, са "All ages" с играта "Root wizard quest", Отбор "Морков“ с играта "Carroots! ", Отбор "Отбор" с играта "Unrooted".

Тричленното жури тази година даде безценни съвети на създателите на игри. Деян Иванов, основател на клуб за настолни игри "Аурора“, дизайнер и архитект, се включи с много съвети за геймплея – цялостната идея на отбора, какъв е сюжетът, въздействието на играта и как може да се подобри. Чавдар Жечев от Scalefocus даваше напътствия за техническото изпълнение и аудио оформлението, тъй като, освен че е IT специалист, той се занимава и с композиране на музика.

Изключително вдъхновяващ беше третият член на журито – Елена Иванова. Тя започва пътя си в света на игрите като артист по време на първия Burgas Game Jam 2015. Понастоящем е UI и артист от компанията Playrix, която е в Топ 3 компаниите за мобилни игри в глобален мащаб. Тя оценяваше и съветваше отборите как да подобрят юзър интерфейса и цялостното графично оформление на игрите си.

Освен купите за първенците, всички участници получиха тениски с Кольо, талисмана на Burgas Game Jam, осигурени от IT фирмите Scalefocus и Pliant, 3 безплатни посещения на клуб "Аурора“ и вкусни пици от Яв-ка. Печатните материали за събитието бяха осигурени от книжарница "Стеди“.

Burgas Game Jam е част от световната инициатива - хакатон за правене на игри Global Game Jam. Тазгодишната тема беше представена със специално включване от представители на Global Game Jam. След приветствието на Тим Кълингс, който е изпълнителен директор на инициативата, думата взе Алексей Извалов, представител на GGJ от Украйна. Той призова всички участници да си помагат един на друг и да споделят силата на колаборацията. От съображения за сигурност тази година всички локации, в които се провежда събитието в Украйна, бяха скрити на картата.

Със силно послание се включи и Фереще Фаруг, основател и изпълнителен директор на Code To Inspire, първото училище по програмиране за момичета и жени в Афганистан. След завладяването на страната от талибаните през август 2021, на момичетата и жените е забранено да ходят на училище, да работят, да се придвижват свободно. Code To Inspire се опитва да се бори с това, предоставяйки въпреки всичко достъп до образование и технологии, който ще им позволи да влязат в световния пазар на труда и така да променят живота и бъдещето на семействата си.

Тази година в Global Game Jam се включиха 39 483 джамъри, които направиха 7630 нови игри от 800 локации в 108 страни по света. Датите за следващото издание вече са известни - 26 до 28 януари 2024 г. Организаторите от БургасЛаб очакват всички гейм ентусиасти догодина отново на Burgas Game Jam 2024!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: