Икономисти: Лихвите по кредитите неминуемо ще тръгнат нагоре

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:16 / 29.01.2024
616
Лихвите по кредитите неминуемо ще тръгнат нагоре, ако влезем в еврозоната. Отпускането на кредити пък ще стане по-трудно. Около тази теза в ефира на NOVA се обединиха икономистите Евгений Кънев и Петър Ганев и кредитният консултант Петър Илиев.

"Факт е, че в Европа пазарът се промени. Лихвите се вдигнаха и е по-скъпо да вземеш кредит. Такава е ситуацията в Германия и в Чехия. У нас тя е малко по-различна. Лихвите останаха ниски. Има ликвидност в системата и получаването на кредит е сравнително лесно. Има два начина за ограничаване на този кредитен ръст. Единият е вдигане на минималните резерви на банките. Наскоро те бяха повишени на 12%. Алтернативният подход е в изискванията за системен риск, а именно - правилата за клиентите. Доходът е спрямо вноската и самоучастието", обясни Петър Ганев.

"Всичко зависи от хипотезата дали и кога ще влезем в еврозоната. Част от проблема в българската финансова система е, че сме във валутен борд. Банките са застраховани срещу редица рискове. Поради липсата на много финансови инструменти и факта, че населението спестява в депозити или инвестира в имоти – има изключително ограничени опции какво да се прави с този ресурс. По тази причина банките са пълни основно с левов ресурс, който не се ценообразува на базова лихва, каквато е "Юрибор", а по друг индекс. Поради тази причина са много ниски лихвите. Когато влезем в еврозоната, лихвите неминуемо ще тръгнат нагоре", подчерта Евгений Кънев.

"Ако целта е да ограничим ръста на кредитирането, мерките, анонсирани от гуверньора на БНБ Димитър Радев преди дни, ще са по-ефективни. Те ще ограничат определени хора, чиито доходи са по-ниски, тоест разходите за вноски са по-високи или ще ограничат хората, които нямат самоучастие над лимита, обявен като задължителен", обясни Петър Илиев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (393):
17.05.2024 Хампарцумян: Като гледам последните правителства, а и сегашното, нямат особен ентусиазъм да приемат еврото
17.05.2024 Нова резолюция за присъединяването на България към Еврозоната посочва някои пропуски на държавата
16.05.2024 Дянков: Може да влезем в еврозоната най-рано през 2026 година, в момента България е в един доста неприятен списък за страни, в които се перат пари
15.05.2024 Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ни вреди, има много рискове
14.05.2024 Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят в управлението някакви талибани
14.05.2024 Въвеждането на еврото ще бъде съпроводено с мерки за цените
Още новини от Новини от Бургас:
Бургазлия преби жена с дървен прът, в дома му откриха наркотици
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).