Иновативен аквариум ще популяризира бургаския черен пясък

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:19 / 14.08.2015
1020
Иновативен аквариум ще популяризира черния бургаски пясък пред туристи и гости на града. Делфини, риби, морски звезди и вълни ще бъдат само част от изображенията в новата арт инсталация, която ще привлича погледите на минувачите по морския бряг. Авторският проект е съвкупност от две системи - електромагнитна и механична. Реалните размери ще бъдат метър на метър, а цялата конструкция ще бъде поставена върху постамент с широчина 50 см. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция, на която бе направена и пълна демонстрация на атрактивното съоръжение.

Действащият проект представлява магнитна подкова от два полюса - север-юг, между които е разположен водният аквариум. Зад стъкленото тяло са обособени фините магнитни частици, чрез които се формират различни картини.
Задвижването и разбъркването на пясъка ще става след ръчно натискане на странично поставеното гребло. Веднага след това се показват пясъчните фигури. На инсталацията са поставени и специални диоди, които да осветяват изобретението през късните часове.

"Предвижда се в оригиналния вариант пясъкът да е във водна среда с глицерин, за да се намали абразията на стъклата, това ще бъде разработено на принципа на топките със снежинки", каза инж. Юлиян Федченко, който е автор на проекта.
Арт инсталацията се реализира по идея на адвокат Йосиф Герон, а предварителните рисунки са дело на художника Ран Манолов.

"Благодарим за този подарък. Община Бургас вече е задвижила процедурите за поставяне на инсталацията на подходяща локация. Искаме мястото да е в близост до Графична база" - уточни зам.-кметът Йорданка Ананиева по време на срещата. Тя допълни, че само по себе си изобретението ще мотивира творчески много от младите бургаски изобретатели и учениците в специализираните паралелки по физика и химия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).