Инж. Венелин Радков: Странджа е орисана да бъде споделена планина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:31 / 21.10.2014
976
Превръщането на Странджа в планина без пожари е идеята, обединила лесовъдите от двете й страни за участие в трансграничен проект, който има за крайна цел изготвяне на стратегия за борба с огъня в района на планината.

Добрите практики в борбата с горските пожари в България и Турция бяха в основата на втория информационен семинар по проекта "Странджа/Йълдъз е планината без пожари", проведен в Созопол на 16 и 17 октомври.

"Няколкото големи гранични пожара, случили се в предишните години в района на Странджа показаха острата необходимост да се намерят пътища за сътрудничество при овладяване на крупни горски пожари в Югоизточната част на Европа. Така се стигна до оригиналната за българо-турските отношения идея, която обедини лесовъдската колегия от двете страни на границата. Съществена част от проекта е разработването на стратегия 2014 - 2020 за борба с пожарите в района на Странджа. Всички ние тук започваме да разбираме, че ставаме част от една българо-турска професионална общност, обединени от голямата идея - превръщане на Странджа в планина без пожари. Като лесовъд, намирам тази идея за прекрасна по две причини: всички ние - лесовъдите обичаме еднакво тази планина и предпочитаме да работим за красиви и благородни каузи. Проектът, с който сме се заели, дава широк простор не само пред българските и турските лесовъди, а смея да твърдя - пред българската и турската младеж. Странджа е орисана да бъде споделена планина!", изтъкна при откриване на семинара директорът на РДГ - Бургас инж. Венелин Радков.

"Когато чуем думата планина обикновено си представяме, че това е една бариера, която разделя народите. Според мен точно обратното е валидно за Странджа - тази планина обединява тези страни. То предполага и определени отговорности, затова трябва да полагаме общи усилия за съхранение на това богатство. Усилията ни непременно трябва да са обединени и синхронизирани, защото един пожар от едната страна е пожар и за другата страна. Осъществяването на проекта е много своевременно и на място", заяви от своя страна генералният консул на Република Турция в гр. Бургас - Ниязи Акйол, който също присъства на откриването на семинара.

"Странджа планина е 65% турска гора, намираща се в европейска Турция. За турските лесовъди Странджа е от голямо значение, затова наследството, оставено ни от предците, ние трябва да го пазим по най-добрия начин. Трябва да изтъкнем добия опит на двете страни и да направим обща стратегия, за да преодолеем опасността от пожарите", призова директорът на горското стопанство в Къркларели Нюфер Явуз.

Усилията за осъществяване на каузата за опазване на Странджа подкрепи и Катя Стоянова - заместник-кмет на община Созопол. Тя сподели, че в общината са изградени 3 наблюдателни кули и 3 водохранилища, и е осигурена техника за няколко кметства в района на Созопол, Равадиново и Черноморец.

По темите "Екология и същност на горските пожари, поведение и развитие на горския пожар" говори инж. Владимир Константинов - главен експерт в отдел "Опазване превенция и контрол на горските територии", дирекция "Опазване на горите и лов" при ИАГ - София.

Презентации по стратегията за превенция и борба с горските пожари представиха инж. Недко Недев - ръководител на проекта и инж. Живко Гърков - началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - гр. Средец.

Теоретичните дискусии имаха своето практическо предложение на територията на Териториално поделение "Държавно горско стопанство - Кости", община Царево, където бе направена демонстрация на системата за интегрално видеонаблюдение, осъществявана чрез три пожаронаблюдателни кули.

В края на октомври българските и турски лесовъди предстои да се срещнат на територията на гр. Къркларели.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Много дъжд до часове
Какви са проблемите пред летния туристически сезон, обсъждаха три...
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).