Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Искат Мултикултурен център на мястото на Немската болница
Автор: Екип Burgas24.bg 13:59 / 29.02.2012Коментари (10)4159
©
Мултикултурен център, в който да се помещава и бургаската библиотека, да бъде изграден на мястото на Немската болница, това смята, че трябва да бъде направено Наталия Коцева, директор на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас.

Тя обясни, че от години има създаден проект за това. Община Бургас започна допитване сред бургазлии за мнението им какво да се случи с т.н. Немска болница. Масивната сграда е построена през 1935 г. като училище, което функционира до 1944 г. В края на Втората световна война тя е превърната в болница.

"Ние сме активирали всички наши читатели, приятели, съмишленици да дадат своя глас за нея, защото някак си не е справедливо най-стария културен институт от година на година да се прехвърля идеята. Ако се загуби този терен се губи и шанса библиотеката да бъде помещавана във централната градска част, тъй като това е световен стандарт. Тя не може да бъде в периферията на града за да обслужва целия град", смята Коцева.

По нейните думи Бургас е единственият голям град в страната, който няма единна сграда на библиотеката, а е разделена в четири отделни сгради. "Доста съм смутена и донякъде разочарована от отношението към библиотеката, защото дълго време в последните години битува едно мнение сред обществото, има и идеен проект, сградата на бившето Немско училище да бъде библиотека. Даже повече от библиотека, става въпрос за мултикултурен център, в който и библиотеката да се помещава. Тази идея търпи развитие като в последния вариант е, че библиотеката въобще не се предлага като идея, просто в свободен текст бургазлии да изразят своята воля какво искат да се случи в тази сграда. И така на базата на тези предложения, ако библиотеката съществува вече ще се проведе някаква анкета на сайта на общината. Бургас е единственият голям град в страната, който няма единна сграда на тази институция, може би най-устойчива във времето", посочи Коцева.

По нейните думи библиотеката промяна своята визия, функции и информационни възможности. "Ако досега са били книжни те стават електронни, така че библиотеката се развива във времето, но като институция е устойчива", обясни Коцева. Тя посочи, че в Европа и света се строят прекрасни библиотеки. В другите градове, дори и в съседни балкански държави, библиотеките се помещават в емблематичните сгради на всеки град. Това е въпрос и на престиж, защото библиотеките са и социални институции, смята тя. В бургаската библиотека се създават дигитални бази, предлагат се нови услуги, наред с традиционното обслужване. По нейните думи и днес се чете и то много, независимо дали от книги или електронно.

"Въпросът е какво четат хората. Цивилизованият свят чете и книги, издават се в страхотно големи тиражи, даже се увеличават, за сметка на периодичния печат. По-голямата част от пресата може би ще мине в електронен вид, но книги се четат, не само като сантимент, но и като надеждна и сигурна информация във времето", посочи Коцева. Тя цитира изследване преди години, според което едва 8% от информацията в интернет е научно доказана и вярна. "Библиотеките имат тази заслуга да бъдат навигатори и да помагат на хората да достигнат до най-вярното и надеждно знае, познание и фактология", категорична бе тя.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 18
09.12.2021 »
01.04.2021 »
31.03.2021 »
09.02.2021 »
21.01.2021 »
05.01.2021 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Republic of Burgas
премахни филтъра

0
 
 
Много хора го казаха, да си стане отново Немска болница с немско оборудване, ако може и с немски лекари, може и с медицински университет...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:
Опасно време!
09:32 / 03.05.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: