Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Искат ред по велоалеите на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:13 / 05.08.2012Коментари (16)3061
©
Придвижването в Бургас е много сериозен проблем. Така очертаните велоалеи завзеха част от тротоара на пешеходците и те, както и членовете на "Велоклуб Бургас", надигнаха глас за специален правилник за движение на колоездачите.

"Движението по велоалеите и пътищата става по неписани правила, няма отделен закон за движение на велосипедистите, както е в западноевропейските страни", коментира председателят на клуба Петър Караиванов.

По думите му велосипедната общност смята, че е назрял моментът ясно и точно да бъдат регламентирани правата и задълженията на велосипедистите. Единственото указание в закона посочва, че на маркирана за целта алея велосипедистът е с предимство. Гражданите и летовниците обаче и идея си нямат, че според правилника за Движение по пътищата нямат право да вървят по велоалеите. Тъй като доскоро подобен лукс за колоездачи нямаше, пешеходците също нямат навика да се съобразяват.

От клуба също така са категорични, че изградените до момента велоалеи са много малко. Оттам работят по идеята за свързването на комплексите "Меден рудник" и "Славейков" с центъра и на други части от града. Когато това стане, а вече и след откриването на "Детелината" за връзка на Бургас с най-големия жилищен комплекс "Меден рудник" и със Созопол, много по-лесно ще може да се свържат тези части и с веломаршрут. Всъщност велоалея вече има от комплекс "Меден рудник", успоредна на булевард "Захарий Стоянов" (бившият "Тодор Грудов"), но само от новия пътен възел Созопол-Средец-Бургас до входа на комплекса.

До момента в Бургас има изградени близо 8 км велоалеи, основно съсредоточени около Морската градина. До 2013 година се очаква да бъдат изградени още 20 км нови велоалеи, като инвестицията е на стойност 3, 8 млн лева. Това ще стане възможно с реализацията на проекта за "Интегриран градски транспорт". 20% от бюджета на проекта, финансиран с европейски средства, е предвиден за изграждане на велоалеи.

В перспектива с велоалея ще бъде свързан целият Бургаски залив от Созопол до Несебър, като размерът на цялата инвестиция е на стойност 25 млн лева, съобщиха от бургаската община.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на nuzzo
премахни филтъра

Aнонимен
на 05.08.2012 г.
-1
 
 
Масата коментиращи олигофрени тук са тъпи сливенски и ямболски бекове, които не слизат от голфа си. Сигурно има и една нахална майка с дете, което си мисли, че като си изведе детето в количката на разходка, и улиците са нейни. В цял свят се развива велосипедния транспорт, само тук селяците като вас с миризливия си Голф вечно мрънкат против велоалите, че нямало къде да ходят. А като ви стесняват тротоарите за сметка на паркоместа и по-широки булеварди не ревете, нали, пе****си смотани! де**а и селските айтошки бекове! До магазина ходите с кола, ама иначе 5 лв за хляб нямате, велосипедистите все ви пречат!
0
 
 
ами то не остана място да се върви от тези смотани вело алеи!!! край плажа не се минава, защото ненормалниците карат като луди. защо не им се направи алея във вътрешността на морската, където алеите са по-широки, ами ги набутаха на плажната ивица. пълна глупост. направете вело алея на солниците, там да се карат както искат. те от този вело клуб какво искат - да тренират за състезания в морската ли??? ами то тогава ще има потрошени пешеходци, това е място за разходка, а не за тренировки за олимпиада. всички спортисти на стадиона!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: