Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Искат спиране на делото срещу шефа на административния съд в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:10 / 21.02.2015Коментари (0)811
© Дневник
Делото срещу бившия председател на Административния съд в Бургас Атанас Вълков да бъде спряно, поискаха днес адвокатите на подсъдимия. Вълков отговаря пред съда за документни престъпления и престъпления по служба. Защитата на бившия шеф на Административния съд направи и алтернативно искане - процесът да бъде отложен за по-дълъг срок. Причината е влошеното здравословно състояние на подсъдимия, който през ноември 2013 г. бе осъден на три години и половина затвор.
Вече няколко пъти делото в Софийския апелативен съд (САС) се отлага, тъй като Анатас Вълков държи да присъства на процеса, макар да не е задължен. Днес САС изслуша при закрити врати заключението на вещите лица, изготвили съдебно-медицинската експертиза на Вълков, която трябваше да установи дали той може да участва в процеса. Съдът (Николай Джуровски, Красимира Медарова и Емилия Колева) обаче отхвърли исканията на защитата с мотив, че въпреки наложителната оперативна намеса, която Вълков трябва да претърпи, състоянието му не е тежко и няма основание нито за спиране на производството, нито за дългото му отлагане във времето.

В началото на ноември 2013 г. бившият председател на Административния съд в Бургас бе осъден на три години и половина лишаване от свобода от състав на Софийския градски съд с председател Весислава Иванова. Той бе признат за виновен, че е използвал фалшиви документни и че като длъжностно лице е използвал служебното си положение, за да си набави облага.

Председателят на Административния съд Атанас Вълков бе арестуван през март 2011 г. До задържането му се стигна, след като магистратът сключи предварителен договор за продажба на имот на край Несебър за 2.2 млн. евро, а купувачът на парцела бе служител под прикритие. От прокуратурата твърдяха, че Вълков е съставил и използвал фалшиви документи, за да придобие незаконно имота от 12 декара в района на базата на Националната спортна академия до Несебър. За целта той е фалшифицирал искова молба от името на чичо си Димо Ненков, с която е искал възстановяване на собствеността по съдебен път. В обвинителния акт е записано, че Вълков изготвил и фалшиви протоколи за собственост от средата на миналия век, от които да е видно, че земята е на дядо му Иван Габровски. След това фалшифицирал и пълномощни от името на останалите наследници - негови роднини, в които било отразено, че те ще бъдат представлявани от един адвокат - Иво Бинев. След като съдът възстановил имота на наследниците, Вълков представя и предварителен договор, в който е посочено, че дяловете на наследниците са продадени на майка му Руска Вълкова. Няколко месеца по-късно предварителният договор е признат от съда за окончателен.

По време на процеса стана ясно, че дело, което той сам е изфабрикувал, се попаднало за разглеждане именно на него след случаен подбор с програмата LawChoice. От мотивите на СГС става ясно, че категорични доказателства, че председателят на съда Вълков е манипулирал софтуера така, че конкретното изработено лично от него дело да му се падне, няма. Това е така, тъй като архивът на разпределенията не се съхранявал, а процентът натовареност на съдиите (чрез промяната му системата може да се манипулира, така че най-ненатоварения съдия да получи конкретното дело) се променял по устни указания от ръководителя на съда и следи в системата за въздействието не остават. Освен това делата не били разпределяни с общ протокол, изготвян за деня, а в отделни. В тях не били отразявани имената на съдиите, участващи в избора, а само тези, определени от програмата за разглеждането на конкретно дело.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: