Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ивайло Калфин: До края на годината може да се сключи междуправителствено споразумение за “Набуко”
Автор: Екип Burgas24.bg 15:54 / 28.07.2008Коментари (0)356
Има шансове до края на годината да се сключи междуправителствено споразумение за проекта "Набуко", каза министърът на външните работи Ивайло Калфин по време на започналата годишна посланическа конференция в Министерството на външните работи. По думите на Калфин има готовност и за ангажиране с първоначални количества за "Набуко" с газ от Азербайджан.

"В момента има едно изключително силно съперничество за източните на енергия - има една изключително силна руска позиция, има и позиция за изкупуване на енергия от Средиземноморския басейн", обясни Калфин. "Сега е моментът България да се активизира", посочи Калфин. Външната ни политика е силно икономизирана, допълни той.

През следващата година в България ще се проведе среща на високо равнище за доставките на газ за Европа, съобщи Калфин. Той обясни, че по покана на президента Георги Първанов на нея ще присъстват лидерите на европейските държави и представители на страните, доставчици на енергия. Ще бъдат обсъдени въпросите за трансрегионалния подход, който обхваща всички производители и транзитьори на газ, ще се потърси баланс на позициите между доставчиците и ще се насърчат всички решения от държавните глави към ангажименти към европейския пазар за доставка на газ.

Участието на България в големи енергийни и транспортни проекти в от голямо значение, подчерта вицепремиерът. Той заяви, че конкуренцията по проектите като Южен поток и Бургас - Александруполис е била голяма, това са европейски проекти, категоричен бе външният ни министър.

МВнР ще предложи на Министерски съвет да бъдат определени двама координатори - най-вероятно посланици със специални поръчения - единият ще отговаря за връзките със страни от Западните Балкани, а другият ще отговаря за развитието на Черноморската политика. Трябва да се реализират конкретни проекти.

"Ние трябва действително не само да се възползваме, но и да правим политика в Европейския съюз, което вече е факт. Това означава ние трябва не само да присъстваме в Европейския съюз, но и да участваме активно в срещите на европейските посланици в целия свят. Трябва да участваме активно в инициативите особено там, където България има капацитет и може да предложи идеи. Отношенията ни със страните-членки на Европейския съюз вече не се изчерпват само с честите срещи на високи равнища, нашите посолства би трябвало да следят освен политическите, и всичките други важни проблеми, особено там, където имаме подкрепа и общи действия", каза Калфин.

Той призова посланиците да бъдат по-активни не само на ниво Европейския съюз, но и на двустранно равнище.

"Мисля си, че не трябва да се допуска участието на България в Европейския съюз да се изчерпва само с писането на доклади на шест месеца. Аз искам да помоля и ще държа на това нещо, посолствата да бъдат изключително активни в контактите с различни кръгове, особено със страните-членски на Европейския съюз - и политически, и икономически, които формират мнения. Там, където има въпросителни за България, трябва, да дадем ясни отговори и да предлагаме идеи", каза министърът.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: