Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Изграждат достъпна архитектурна среда за хората с увреждания в спортна зала "Бойчо Брънзов"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:24 / 05.08.2020Коментари (0)1092
©
Община Бургас ще изгради съоръжение, които да осигури достъпа на хора с увреждания до спортна зала "Бойчо Брънзов". Средствата са осигурени чрез спечелен проект по мярка "Изграждане на достъпна архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти за хора с увреждания" пред Агенцията за хора с увреждания. При голяма конкуренция с двадесет други проекти на Общини, спортни и културни обекти от национално значение, комисията за оценка одобри за финансиране проектното предложение на Община Бургас.

Необходимостта от изграждането на съоръжението администрацията коментира със спортен клуб за баскетбол на инвалидни колички "Джавелин" и други спортни клубове на хора с увреждания от града.

Планираните дейности по проекта включват изграждане чрез строително- монтажни работи на 1 бр. адаптирано място  (с площ за подреждане на 6 бр. инвалидни колички) за трайно пребиваване на хора с увреждане.

В емблематичната бургаска спортна зала към момента няма изградени съоръжения и условия за използването й от хора в неравностойно положение. При сегашното положение, зрителите в инвалидни колички трябва да се разположат на терена, намиращ се зад баскетболните кошове, за да наблюдават баскетболни мачове и други спортни мероприятия. Това води до инциденти и противоречи на нормите за безопасност. Предвиденото адаптирано място е за 6 бр. инвалидни колички, с отлична видимост, на най-горния ред от трибуната в залата. Обособените адаптирани места ще позволят на хората с увреждане да наблюдават безопасно провеждащите се спортни мероприятия. Мястото ще е отделено от по-ниските трибуни и стълбите с предпазен парапет, така че хората с колички да са защитени от топките, както и от подхлъзване или падане. Достъпът до адаптираното място ще се осъществява чрез ново повдигателно съоръжение (асансьор). Асансьорът ще осигурява достъпност до три нива - партер, най-горен ред трибуна, където е разположено адаптирано място за трайно пребиваване на хора с увреждане, и съблекални със санитарен възел в сутерена.

Проектът и предвидените дейности отговарят на Наредба № 4 на МРРБ за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

Предвижда се представители на спортния клуб на инвалидни колички «Джавелин» активно да участват чрез съвети и напътствия в процеса на изграждане на съоръжението, така че проектът максимално да отговори на техните нужди.

С изпълнението му спортна зала "Бойчо Брънзов" ще покрие европейските и международни нормативи за провеждане на спортни срещи, включително и на спортни мероприятия за хора с увреждания, а хората с увреждания ще имат нова придобивка, позволяваща по-пълно интегриране и социализиране в спортния живот на града.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: