Изграждат двойник на Айфеловата кула в Бургас, учениците ще помагат

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:53 / 18.09.2014
815
"Голямото събиране", "Картонена Европейска столица", "Ти можеш да промениш това място" и "Моята зелена България" са инициативите, включени във втората част от пилотния проект "За оползотворяване на картонени опаковки от течности. Празната опаковка е пълна с природни ресурси". Той се изпълнява от началото на месец ноември, а Община Бургас е избрана за пилотна. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция.

"Вече 10 години успешното партньорство между Община Бургас и "Екопак" инвестира в промяна на съзнанието за по-екологичен и природосъобразен живот" - каза Павлин Михов, директор на дирекция "Екология" към Община Бургас.
В рамките на проекта започва масово състезание за събиране на картонени опаковки във всички бургаски училища. Официалният старт ще бъде даден утре, 19-ти септември. Финалът е определен за 2-ри октомври, а училището - първенец ще се сдобие с модерна система за Мултимедия, осигурена от фирма "Екопак", и чисто нова спортна площадка в училищния двор от Община Бургас.

Основната идея е събраните опаковки да послужат за изграждане на двойник на Айфеловата кула. Това ще се случи на 03 и 04 октомври. Макетът ще има внушителни размери и ще бъде позициониран в градинката пред х-л "България". По същото време ще бъдат организирани работилници и състезания за деца.

Проявата "Ти можеш да промениш това място" е истинско предизвикателство за бургазлии. В специално подготвена метална клетка, поставена на входа на Морската градина, също ще се събират празни опаковки. Целта е тя да бъде заменена от нови цветни кошчета за разделно събиране.
"Всички бургазлии и гости на града могат да хвърлят употребени опаковки от сокове и мялко, ние ще закупим и монтираме нови кошчета на места, посочени от общината", обясни Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на "Екопак".

През месец октомври стартира и Националният конкурс за есе, стихотворение и рисунка, под надслов "Моята зелена мечта за България". Всички представени проекти ще бъдат оценени от компетентно жури в състав: Ваня Щерева- писател; Бойко Василев- публицист, Ставри Калинов - художник.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).