Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Изграждат система за ранно предупреждение при бедствия в Царево, Ахтопол и Лозенец
Автор: Екип Burgas24.bg 16:10 / 15.10.2020Коментари (0)1364
Система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия в българската част на Странджа – на територията на градовете Царево, Ахтопол и село Лозенец предстои да бъде изградена по стартиралия проект ""Европейският подход за предотвратяване на пожари в трансграничния регион – предотвратяване на пожари", финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП "България – Турция" 2014 – 2020 г.

Системата ще включва няколко сирени, част от които ще са на територията на Царево, Ахтопол и в с. Лозенец, и с тях ще се надгради националната система за оповестяване на населението, обясни водещия партньор в трансграничния проект – Младен Петров - директор на Дирекция "Комуникационни и информационни системи“ към МВР. По думите му "сирените се ползват за превенция при наближаване на огъня към населените места. С тях ще се направят няколко тренировки и при необходимост с различни сигнали, населението ще бъде оповестено в случай на опасност".

Подобна система за наблюдение на горските пожари ще бъде изградена в турската част на Странджа - общините Визе, Къркларели и Демиркой. Представителят на турската страна – партньор по проекта - Ердан Шахан, зам.-директор на регионалната дирекция по горите в Истанбул заяви, че "горите, разположени в област Къркларели / турската част на Странджа/, ще бъдат наблюдавани, чрез система от дронове. За това по проекта във връзка с наблюдението на горите са закупени две мобилни средства“. Г-н Шахан обясни, че продължителността на проекта е 19 месеца, като общата му стойност е 581 524.57 евро. Според него проекта цели увеличаване на интервенциите в областта на превенцията и управление на риска, както и укрепване на капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Това от своя страна ще доведе до засилване на териториалното сближаване в Европа, заключи Ердан Шахан.

Участниците в проекта бяха поздравени от заместник областния управител на Бургаска област г-н Владимир Крумов, който за пореден път изтъкна важността от създаването на единна система за мониторинг на горските пожари в Странджа, без планината да се дели на българска и турска. Г-н Крумов припомни последните случаи на горски пожари, датиращи от миналия месец, когато в огъня  се хвърлиха не само огнеборци и горски служители, но и много доброволци, отчитащи рисковете от разпространяване на пожара и прехвърлянето му през границата. Заместник областния управител наблегна на факта, че по трансграничния проект двете страни ще наблюдават за аналогични рискове за околната среда. Съвместната работа ще повиши и нивото на местния капацитет и експертиза за управление на риска. Български и турска страна ще си сътрудничат, а дейността им ще бъде насочена към управлението на горските ресурси и защита на населението. "Реализацията на този проект е много важна за нашия регион. Един от най-пожароопасните райони в България е точно Бургаска област. Странджа е обща планина, което значи, че и отговорността за нейното опазване е обща – българска и турска“, каза в заключение Владимир Крумов, като пожела на участниците здраве, успех и упоритост.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: