Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Изложбата SO CLOSE AND SO FAR AWAY отваря граници и създава невидими връзки
Автор: Екип Burgas24.bg 17:12 / 03.08.2021Коментари (0)1373
©
Между природното и културното, действието и статиката, нощта и деня, крайното и безкрайното, демокрацията и свободата, изложбата SO CLOSE SO FAR AWAY говори всъщност за това, дали и как се променят устоите на света, в който живеем и как можем да намерим изход или алтернатива, след прекъсването от пандемията, положила не само реална, но и "метафизична“ граница в живота на хората.

Впечатляващата експозиция ще бъде открита този петък в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и ще може да се разгледа до 30 август. Вернисажът ще се състои на 6 август (петък), от 19:00 до 21:00 часа.

Изложбата се осъществява от куратора Стефан Стоянов, "Art Agency" и "Public Art Foundation" и със съдействието на Община Бургас, Американско посолство, Инса Ойл, сдружение "Дамски форум“ и други.Арт мениджъри на събитието са Румина Георгиева и Вяра Качулкова.

Художниците, включени в експозицията, живеят и работят в различни точки на света и никога до момента не са участвали в съвместно събитие. Едновременно близо и далече един от друг като интереси и начин на изразяване, техните произведения ще бъдат представени в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в Бургас, създавайки отделни фрагменти от самостоятелни пространства в общата изложба.

Известната със своите монументални творби из много градове по света Габриела фон Хабсбург показва серия от скулптури с абстрактни форми, които оформят обеми, линии и обекти, създаващи хармония и ритъм в цялостен визуален ансамбъл. Ив Тошайн представя своите поетична неонова творба, която съчетава в себе си едновременно агресията и аналитичността. Абстрактните, светещи обекти, части от рекламни елементи на фона на нощта и далечно лунно затъмнение във видеото на Калин Серапионов създават представата за общо пространство между културното и природното. Един свят, който е едновременно тук и отвъд, близък и далечен, който всеки един зрител може сам да си представи и въобрази, заслушан в психоделичния ритъм на произведението.

Дали "всичко хубаво е извън творбата“ или пък извън рамките, в които сме свикнали да възприемаме света е въпрос, който художникът Людмил Георгиев задава. Неговите графики са като фрагмент безкрайност, а границите на творбата остават отворени чрез продължаващите мислено в пространството линии. Идеята за границата на разбиране и безкрайността, в случая безкрайното възможно съдържание, се въплъщава и в "отворените“ "Думи“ на Браян Дейли – DEMOCRACY / FREEDOM, представляващи композиции от думи, представени като "образ“ на самите понятия за "демокрация“ и "свобода“ с цялата им противоречивост, многоизмерност, исторически възходи и провали. Поглед сякаш от края на света представлява и видео творбата "Снежни човеци“ на Тим Парчников, който изследва мита за "мистериозната руска душа“ и същевременно продължава изразния език на радикалното руско изкуство, показвайки творба свързана с резки визуални и емоционални контрасти – между снега и огъня, между спокойствието и агресията и т.н. За авторът е важен въпроса, дали днес в изобилието на "горещи новини“ самото общество не се превръща в пасивен наблюдател, изпаднал в дълбока летаргия?








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: