Изнасят за поклонение частица от Светия кръст в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:48 / 15.03.2017
1086
Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение тази неделя, 19 март, в храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Това ще се случи по време на Възкресното богослужение, съобщи архиерейският наместник отец Севастиян. От църковното настоятелство отправят призив към православните християни да се присъединят към службата.

Според църковния календар тази е третата неделя от Великия пост. Тя е наричана още Кръстопоклонна. По канона на този ден вярващите се прекланят пред най-яркия символ на вярата - Светия кръст. По традиция той се изнася от олтара и се поставя в центъра на храма. Този ритуал се извършва в средата на постите и дава на християните духовна сила да извървят целия път на духовното пречистване до деня на Възкресението.

Бургаският катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" получи частицата от Светия кръст на Никулден през 2009 година, дарена от вселенския патриарх. Освен нея храмът получи и друга реликва - частица от мощите на св. Андрей Първозвани.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтират базата на Колежа по туризъм
Евтим Милошев се срещна с председателя на Българската хотелска ас...
Мария Бакалова – ослепителна в Кан, бори се за награда
Акция на полицията в Бургас! Има задържани!
Рекорден брой посетители в Регионален исторически музей – Бургас ...
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).