Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Изненада: Намалиха присъдата на Пойзъна, запалил валяците край Капчето
Автор: Иван Сотиров 10:58 / 16.02.2021Коментари (0)1011
© Burgas24.bg
Наказание в размер на пет години и четири месеца "лишаване от свобода“ при първоначален "строг режим“ наложи Апелативен съд – Бургас на Николай Пенев – Пойзъна от Бургас, запалил през май 2019 г. три строителни машини - тип валяк.С решението си въззивният състав измени присъдата на окръжния съд в частта за наказанието на подсъдимия и намали неговия размер.В гражданската част съдебният акт е потвърден.

Пойзъна е признат за виновен в това, че на 09.05.2019г.около 05,10 часа, в ж.к. "Меден Рудник", на бул. "Захари Стоянов“ срещу магазин "Зора“, запалил машини на значителна стойност, собственост на "Джи Пи Груп“ АД, като е имало опасност пожарът  да се разпростре и върху други машини и се е разпрострял върху машина тип "Асфалтополагач" и върху контактна мрежа на тролейбусния транспорт, собственост на "Бургасбус" ЕООД, като от палежа са последвали значителни вреди в общ размер 156 145, 89 лв. Признат е за виновен и за това, че по време на деянието при управление на  лек автомобил марка "Рено", си служил с табели с регистрационни номера, издадени за друго моторно превозно средство.

Подсъдимият е осъден да заплати на "Джи Пи Груп“ АД обезщетение за претърпени  имуществени вреди в размер на  137 702,69 лева и на "Бургасбус“ ЕООД АД обезщетение за претърпени  имуществени вреди в размер на  18 443,20  произтичащи от непозволено увреждане.

Съдебното следствие пред първоинстанционния съд е преминало по реда на съкратената процедура.Самият подсъдим е признал, че е автор на палежа, както и че е ползвал чужди регистрационни табели.Окръжен съд – Бургас му е наложил едно общо наказание за двете деяния, което след редукцията с 1/3 е в размер на 7 години "лишаване от свобода“.

Бургаският апелативен съд се е солидаризирал с изводите на първата инстанция за фактическата обстановка, авторството и вината на подсъдимия. И двата съдебни състава се съгласяват, че Пенев е действал при форма на вината пряк умисъл, тъй като е съзнавал, че след като полее с горивна смес от дизел и бензин строителните машини и хвърли огън върху тях, то същите ще се запалят. Наясно е бил, че огънят от запалените две машини ще обхване и съседните машини и съоръжения, че огнените пламъци от запалените валяци, които са с достатъчна височина, могат да достигнат и засегнат преминаващите над тях проводници на тролейбусната мрежа. Предвид тъмната част на денонощието и липсата на хора по това време по улиците, както и отсъствието на охранител в близост до запалените обекти, е съзнавал, че потушаването на пожара ще се забави, огънят ще се разраства и разпростира, а вредите, които ще настъпят, ще са значителни, посочват в решението си апелативните съдии. 

Според тях обаче определените от окръжния съд десет години и шест месеца "лишаване от свобода“ и девет месеца "лишаване от свобода“, които се доближават до максималните размери наказания за съответните престъпления са израз на необоснована и безполезна строгост към подсъдимия, с нищо в повече те не биха допринесли за неговото поправяне и превъзпитание, нито биха засилили възпиращия ефект на санкцията върху другите членове на обществото, нито ще гарантират в повече изпълнението на генералната превенция.

По тези съображения и отчитайки най-вече затрудненото семейно положение на Пенев и родителските му грижи към тежко болно дете, както и неговото лично сериозно влошено здраве, въззивният съд е преценил, че за извършените престъпления следва да се определят наказания, над средните размери, при лек превес на отегчаващите вината обстоятелства- осем години "лишаване от свобода“ и седем месеца и 15 дни "лишаване от свобода“. Тези наказания следва да се намалят с по една трета и на подсъдимия да се наложат наказания, съответно пет години и четири месеца "лишаване от свобода“ и пет месеца "лишаване от свобода“.

Такива по вид и размер наказания апелативният съд е намерил за правилно определени, отговарящи на целите на специалната и генералната превенция, а също и за справедливи.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Република България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.



Още по темата: общо новини по темата: 10
04.03.2020 »
06.02.2020 »
07.08.2019 »
06.08.2019 »
17.05.2019 »
17.05.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: