Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Известен американски фотограф снима бургазлии за изложба "България в цветове“
Автор: Екип Burgas24.bg 14:24 / 06.11.2014Коментари (0)1060
© Burgas24.bg
Известният американски фотограф Брайън Дейли дойде специално в Бургас, за да снима лицата на хората от града, предаде репортер на Burgas24.bg. Импровизираното студио на нестандартния артист беше в Морско казино, където всеки, който желаеше -можеше да застане пред неговия обектив между 10.30 и 13 часа.
В България той ще посети десетина селища, сред които Велико Търново, Пловдив, София, Бургас, Девин, Кърджали и др.

Брайън Дейли не е само фотограф. Фотографията е само част от сложния му образ и му служи като средство за реализиране на креативните му идеи. Помага му за създаването на изобретателни композиции, които засягат социалните, политическите и културните нюанси на нашето време. Интересът му към хората като персонажи идва от желанието да вникне и разкрие в дълбочина проблемите на обществото.
Брайън Дейли е пътувал две години из Америка и снимал различни хора. Избродил е 34 000 км и е заснел 1200 американци. После ги е питал за коя партия гласуват. На републиканците слагал червен фон, на демократите - син, на независимите - сив. 

Най-много се е впечатлил от реакцията на хората, като са гледали снимките. Повечето са били изненадани, че еди-кой си е републиканец, а друг - демократ, а това показва, че хората робуват на стереотипи. Съставят си мнение за другите, без изобщо да ги познават.

Чрез фотографиите си Брайън Дейли търси социалните различия и политическия контекст на времето. Целта на снимките му в България е да се опита да документира различни хора. Персонажите му трябва да са от различни населени места и социални прослойки, с различни професии, религия и предпочитания. Това ще му помогне да направи напречен разрез на българското общество.

Планира да направи изложба наречена "България в цветове", на която ще представи 50 фотографии. Намеренията му са това да стане през месец февруари, а градът, където ще бъде позредена експозицията е Пловдив.
Известният фотограф идва за първи път в България по повод ретроспективната си изложба в Националната художествена галерия през месец октомври. Поканата е на посолството на САЩ и Фондация "Америка за България" в рамките на проекта "Представяне на американско съвременно изкуство в България и представяне на България в света на съвременното изкуство", който се организира от фондация Съвременно изкуство и галерия Стефан Стоянов - Ню Йорк.
***
Брайън Дейли започва с изкуството, после завива към високи постове в администрацията и бизнеса, за да се върне отново към изкуството.

На 30 години е бил вече доктор по международни отношения, след като е станал преди това магистър по изящни изкуства. Изучил е основно международната сигурност, контрола над въоръженията, ядрените оръжия. Работил е и в света на бизнеса. И най-много го е занимавал въпросът: помага ли творчеството в решаването на проблемите?

Да! Изкуството е помогнало и на него - защото се е завърнал - там, където се чувства най-добре.
Един от изводите, които си е направил за политическите актьори е - че им липсва въображение








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: