"Извънредна" ситуация! Гасиха "горяща" цистерна на жп гарата в "Долно Езерово"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:51 / 25.01.2017
5778
"Горяща" цистерна с пропан-бутан беше изгасена днес в района на жп гарата в бургаския квартал "Долно Езерово". "Извънредната" ситуация бе част от планова симулация-учение, което се проведе с превантивна цел, за да се проследи времето за реакция, координацията и взаимодействието между всички отговорни институции в Бургас при внезапно възникнала аварийна ситуация.

Тренировката на терен започна в 10.39 часа, след като сигналът бе подаден към телефона за спешни обаждания 112, който имаше за цел да уведоми по най-бързия начин всички останали институции - Пожарната, ОД на МВР, Жандармерия, ЦСМП, Община Бургас, НКЖИ, РЗИ, БЧК и др.

Първи на мястото на инцидента само за 8 минути се отзоваваха екипите на Центъра за спешна медицинска помощ, на ОДМВР и Жандармерията, както и тези на Пожарна безопасност - 12 м. Останалите екипи пристигнаха 3-4 минути след тях. Това показа, че е спазено времето за реакция и пристигане на отговорните екипи, което по нормативна база е до 30 минути от обявяване на аварията.

Веднага беше сформиран щаб за извънредни ситуации, който да контролира и координира взаимодействието между различните екипи на място.

Жителите на улиците "Лом" и "Алабин" бяха евакуирани незабавно от мястото на инцидента, а то беше отцепено от служителите на полицията и жандармерията в радиус от 300 метра. За евакуираните хора бяха осигурени общински жилища и места за настаняване от ОП "Общински имоти" и ОП "Спортни имоти" към Община Бургас.

Пожарните екипи започнаха охлаждане и обезопасяване на "горящата" цистерна и изтеглиха останалите 2 здрави цистерни на безопасно разстояние. При реална ситуация от дружество "ЛукОйл Нефтохим" споделиха, че са в готовност също да изпратят пожарни автомобили и екипи, както и 45-тонния кран, който до 30-та минута ще бъде на мястото на аварията.

На "пострадалите" лица бе оказана първа помощ и след овладяване на състоянието им бяха транспортирани с линейка до УМБАЛ Бургас. В реална ситуация ЦСМП Бургас разполага с 5 спешни екипа, като при необходимост могат да бъдат извикани допълнителни екипи от близките градове - Айтос, Карнобат и Средец. Допълнителна грижа и логистична подкрепа на пострадалите оказаха и доброволчески екипи към Български червен кръст.

От кметството в Долно Езерово споделиха, че всички пожарни кранове в района на жп гарата са в изправност и благодарение на дружество ВиК имат достатъчно вода за зареждане на пожарните коли.

Не е случаен и изборът на място за симулацията, тъй като през жп гара Долно Езерово минават цистерни, превозващи опасни вещества, а самата гара се намира в непосредствена близост до първите улици на квартала.

Учението беше организирано от дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" на Община Бургас, съвместно със специализираните служби от ОД на МВР - Бургас, Жандармерията, единен телефон за спевни и аварийни обаждания 112, дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", ЦСМП към УМБАЛ Бургас, РЗИ, доброволни екипи към БЧК, НКЖИ, "ЛукОйл Нефтохим" и др.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).