Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Изявени бургаски ученици гостуваха на проф. Минко Балкански
Автор: Иван Сотиров 16:32 / 23.09.2021Коментари (0)600
©
На 14 септември тази година, в самото навечерие на първия учебен ден, част от най-изявените ученици на ППМГ “Акад. Никола Обрешков"-Бургас гостуваха в Центъра за талантливи деца в с. Оряховица по покана на неговия създател – световноизвестния физик и голям дарител проф. Минко Балкански.

На продължилата повече от час среща в непринудена и изключително приятна обстановка той запозна бургаските ученици с дейността на института и Фондация "Миню Балкански" (кръстена на неговия баща) и подробно разказа за средното и висшето образование във Франция. А след това даде ценни съвети и препоръки на желаещите да продължат там своето обучение. От своя страна младите математици от морския град живо търсеха дори и най-малките нюанси и определено подчертаха своя интерес към следване в най-престижните университети на Франция.

След срещата учениците посетиха къщата-музей на семейство Балкански, като разпалено коментираха “огромната" по техните думи библиотека с литературни шедьоври, написани най-вече на френски, както и изработеното изключително красиво пиано.

По време на посещението в Центъра за талантливи деца проф. Балкански на няколко пъти посочи Бургас като извор на таланти и разказа за някои от бургаските млади учени, работили и продължаващи да работят в неговата фондация. И не скри, че за него Бургас е може би най-забележително място в България.

За спомен от бургаската група световноизвестният физик проф. Минко Балкански получи ценни книги за историята на град Бургас и албуми с ценни редки архивни кадри, както и с модерни фотоси на града.

В заключение отново ще припомним, че проф. Балкански е един от най-големите учени и преподаватели в областта на физиката в световен мащаб. Носител е на редица международни награди. Същевременно той и е един от най-големите дарители в областта на образованието.

Три години проф. Балкански бе номиниран за приза "Будител на 2018“. Будителите са хора, номинирани чрез ежегодна анкета на Българското национално радио, вдъхновили околните, създали промяната и творили през годината добро. Проф. Балкански е основател и на Национален институт за образование, а фондацията му "Миню Балкански“ се ангажира с издирването, подготовката и подпомагането на талантливи български деца за кандидатстване в престижни международни научни университети.

Въпреки че основно живее във Франция, проф. Минко Балкански е главен вдъхновител за израстването на огромен брой надарени български деца в различни сфери на науката – математика, физика, химия и т.н., двигател за трансформирането им в блестящи учени. За тях фондация "Миню Балкански“, провежда конкурс: "Млади Изобретатели". Дарява на лауреатите в конкурса уреди и материали, необходими за развитие на техните изобретения.

Фондация "Миню Балкански“ се грижи и за повишаване нивото на българските учители. Ежегодно за тях се организират курсове, семинари и други квалификационни мероприятия.

Така в създадените и финансирани от проф. Минко Балкански: Фондация, Център за талантливи деца и Национален институт за образование в с. Оряховица непрекъснато кипи работа в подкрепа на българските ученици и българските учители, на българското образование.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: