Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Как образованието в Бургас настигна Виена?
Автор: Екип Burgas24.bg 12:11 / 29.05.2024Коментари (1)1571
©


7 причини да запишеш детето си в новата паралелка за дрогеристи в ПГХТ "Акад. Н.Д. Зелинский“


Всеки иска детето му да получи образование по най-високите западни стандарти, за да има знания и опит, с които ще изгради успешна кариера не само в България, но и в чужбина. Най-добре е това да се случи още в гимназията и след 7-и клас - родителите започват да търсят училища, които да дадат на децата силен старт в живота.

И тук идва добрата новина за учениците в Бургас и региона. От следващата учебна година, 2024/2025 г., за първи път в града ни има обявен прием в специализирана паралелка за обучение по професия "дрогерист“ по австрийска програма. Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в ПГХТ "Акад. Н.Д. Зелинский“. В списъка с професиите паралелката присъства под официалното наименование "Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност "Осигуряване на продуктова информация“.

Не знаете какво е "дрогерист“? Това супер популярна професия в Германия, Австрия и Швейцария, която се изучава в средните професионални училища. Стартът ѝ е свързан с развитието на веригите магазини за дрогерийни стоки. Това са фирми като dm - благодарение на тази компания и в Бургас вече има такава паралелка. Именно dm България са партньори на ПГХТ "Акад. Н.Д. Зеленский“ за новата специалност и ни дадоха 7 силни причини защо е добре детето ви да я изучава:

Ще учи по австрийска програма близо до дома си

В основата на обучението е заложен дългогодишният австрийски опит. По инициатива и със съдействието на dm България учебните материали по специалността са преведени на български език и адаптирани към българското професионално образование. Така, благодарение на комбинацията от опита от немскоезичния свят и работата на висококвалифицирани образователни експерти, учениците в България получават същите знания и компетенции, каквито и връстниците им в Австрия и Германия. При това без да се местят във Виена, а ще си останат в Бургас.

Ще учи супер интересни предмети

Тази специалност е изключително комплексна. Наред с общообразователните предмети, децата изучават и дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия - наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Освен това се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Ще завърши специалност, която е силно търсена

Тази професия е в списък на МОН със специалности с очакван недостиг на кадри в бъдеще, което означава, че детето със сигурност ще има работа.

Ще има много възможности за реализация

Завършилите ученици могат да бъдат успешни консултанти за красота и здравословен живот във вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и да направят кариера в ритейл сектора. Имат възможност да се развиват в областта на разработването и производството на био продукти, битова химия и козметика. Те получават и задълбочени знания по химия и биология, а това логично води до следващата образователна стъпка – лекари и фармацевти.

Ще може да бъде успешен онлайн бюти консултант

Дрогеристите ще са по-подготвени от популярните инфлуенсъри, защото не само ще знаят кое е новото на пазара, но и какво го отличава от други продукти и за кого е подходящо. Те ще бъдат експерти в много области и дори ще бъдат семейните бюти консултанти за козметика, грим и здравословно хранене. Ще могат да препоръчат крем за лице на най-добрата си приятелка и дори да изберат най-подходящата храна за домашния любимец. С толкова много уникални знания и умения ще имат страхотна основа, за да се развият и като успешни онлайн бюти консултанти.

Ще съчетава работа и учене и ще има собствени доходи още като ученик

Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс, 8-12 клас, под формата на дуално или дневно обучение. В първите три години те ще изучават общообразователни и специални предмети, а в последните две години ще преминат и задължителна производствена практика – платена или неплатена в зависимост от формата на обучение. Тя ще бъде по няколко седмици в рамките на учебната година по график, изготвен от гимназията. Децата завършват с професия и с диплома за средно образование.

Ако децата изберат дуалната форма на обучение, още в 11-ти клас ще имат доходи, тъй като практиката е платена. Те ще работят с трудов договор според Кодекса на труда.

Ще практикува в най-голямата верига за търговия с дрогерийни стоки в Централна и Източна Европа

Практиката на децата ще може да бъде в магазините на dm, където ще приложат наученото на практика под ръководството на отлични ментори, ще се запознаят с принципите на модерната търговия, ще се докоснат до новостите в дрогерийния сектор и ще изградят полезни навици, които ще им помагат през целия живот. И това отново ще е близо до дома, защото dm магазините в Бургас са цели 5.

Това са само 7 причини детето ви да кандидатства в паралелката "Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия" в ПГХТ "Акад. Н.Д. Зелинский“. Има още много, но за тях ще ви разкажат в училището. И не се бавете – срокът за подаване на документи е 08.07.-10.07.2024г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.05.2024 г.
0
 
 
По австрийска програма с българско изпълнение. И магистралите са по немска технология ама ....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: