Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Как влияе на здравето микропластмасата в храните?
Автор: Екип Burgas24.bg 14:50 / 08.11.2023Коментари (0)461
©
Микропластмасата - малки пластмасови частици с размер под 5 милиметра - се превърна в повсеместен проблем за околната среда. Макар че те често се свързват със замърсяването с пластмаса в океаните и екосистемите, все повече се осъзнава присъствието им в храната, която консумираме. Тези микропластмаси попадат в хранителната ни верига чрез различни източници, включително замърсена вода, въздух и преработка на храни.

Разбирането на потенциалните последици за здравето от консумацията на микропластмаса е критичен въпрос, който заслужава внимание. Пътища на поглъщане Консумацията на микропластмаса може да се осъществи по различни пътища. Някои често срещани източници включват морските храни, при които рибите и ракообразните поглъщат микропластмаса от замърсени води. Освен това микропластмасите могат да бъдат открити в солта, захарта и дори във въздуха, който дишаме. В резултат на това хората несъзнателно редовно поглъщат тези частици. 

Потенциални рискове за здравето

Въздействието на микропластмасата върху човешкото здраве е обект на постоянни изследвания и дебати. Въпреки че са необходими повече доказателства, съществуват опасения относно потенциалните рискове за здравето, свързани с поглъщането на микропластмаси.

Микропластмасите могат да абсорбират и да отделят вредни химикали и токсини, което прави присъствието им в организма обезпокоително. Някои проучвания показват, че те могат да доведат до възпаление, оксидативен стрес и увреждане на вътрешните органи, пише actualno.com.

Стомашно-чревни ефекти

Микропластмасата е достатъчно малка, за да премине през стомашно-чревния тракт, като може да причини вреди по пътя си. Те могат да предизвикат възпаление в храносмилателната система, да повлияят на усвояването на хранителните вещества и да нарушат чревния микробиом. В някои случаи те дори могат да се натрупат в лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Потенциална експозиция на химикали

Микропластмасите могат да действат като преносители на токсични химикали, тъй като могат да абсорбират и концентрират замърсители от заобикалящата ги среда. При поглъщане тези химикали могат да се отделят в организма, което поражда опасения за кумулативно излагане на вредни вещества. Имунна система и алергии Някои проучвания сочат, че микропластмасата може да повлияе на имунната система, като потенциално увеличи риска от алергии или автоимунни заболявания. Тази област на изследване обаче все още е в начален етап и са необходими по-убедителни доказателства.

Етични и екологични последици

Освен опасенията, свързани със здравето, наличието на микропластмаси в храната ни подчертава по-широките екологични и етични въпроси, свързани със замърсяването с пластмаси. Намаляването на пластмасовите отпадъци и възприемането на устойчиви практики може да помогне за смекчаване на проблема при неговия източник. Макар че все още не е ясен пълният обхват на рисковете за здравето, свързани с микропластмасите в храните, има все повече доказателства, които сочат потенциални отрицателни последици. За да се реши този проблем, е от решаващо значение да се продължат изследванията на въздействието на микропластмасата върху човешкото здраве, да се засилят разпоредбите относно пластмасовите отпадъци и да се насърчават екологосъобразните алтернативи, за да се намали присъствието на микропластмаса в околната среда. Междувременно потребителите могат да предприемат стъпки, за да сведат до минимум излагането си на микропластмаса, като избират храни с устойчив произход и намалят консумацията на пластмаса.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Пролетни бури удариха страната
Бум на коклюш в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: