Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Камен Чанев е тазгодишният носител на наградата "Емил Чакъров“
Автор: Екип Burgas24.bg 12:00 / 26.08.2018Коментари (0)1516
©
Един от десетте световни топтенори - българинът Камен Чанев ще получи тази година от Община Бургас наградата на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров".

Той ще изпълни ролята на Калаф в операта на Джакомо Пучини "Турандот" във вторник, 28 август, на сцената на Летния театър, а наградата ще му бъде връчена минути преди спектакъла. Само ден преди това именитият тенор ще отпразнува рождения си ден с колегите си от бургаската опера. Оперният певец е един от най-големите приятели на Държавна опера - Бургас и въпреки натоварения си график всяка година намира време да участва в постановка от програмата на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров".

Камен Чанев е един от най-големите наши тенори, известни на световната сцена. Завършил е НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София и Музикалната академия "Борис Христов" в Рим. Лауреат на десетки оперни конкурси. Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, САЩ, Виена, Берлин, Венеция, Рим, Пекин, Барселона, Астана, Монреал, Нова Зеландия и др. Камен Чанев е сочен за един от най-добрите изпълнители на теноровите партии на Джакомо Пучини.

Във вторник на сцената като самата Турандот ще му партнира Габриела Георгиева. В ролята на Лиу ще влезе Мария Цветкова - Маджарова. Като бащата на Калаф, Тимур, ще видим Делян Славов. Като Пинг, Панг и Понг на сцената ще излязат Александър Крунев, Георги Динев и Любомир Тодоров, Бранимир Недков ще бъде Аултум. В постановката участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера - Бургас. Диригент ще бъде Григор Паликаров.

Камен Чанев е роден на 27 август 1964 г. в Сливен. Завършва оперно пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София през 1991 г. и през 1992 г. постъпва в Музикалната академия "Борис Христов" в Рим. Две години по-късно, през 1994 г., печели Международния конкурс "Юси Бьорлинг" в Швеция.

Оперният му дебют е на сцената на Софийска опера и балет като Херцогът на Мантуа в "Риголето". Първите му роли включват Фауст, Вертер, граф Алмавива в "Севилският бръснар", Ленски, Едгардо, Тонио, Алфредо, Белмонте, Тамино и Дон Отавио. Впоследствие репертоарът му става по-драматичен и Чанев прави своя дебют в ролите на Каварадоси, Ерик, дон Хозе, Калаф.

Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, САЩ, където участва в ролите на Родолфо, Едгардо и Радамес, и във Филаделфия като Дон Хозе, в Сеул, Корея, като Манрико, в Палма де Майорка като Туриду/Канио, в Амстердам като Пинкертон, в Италия на фестивала в Терачина, Италия, като Каварадоси, както и в Рим, където изпълнява "Реквием" на Верди.

Дебютът му в операта във Виена е с ролята на Де Грийо и Пинкертон и преминава с абсолютен успех. Изпълнява "Реквием" на Верди в Португалия, ролята на Пинкертон в операта в Мюнхен, "Травиата" в Цюрих, Манрико в Катаниа, Рикардо и Пинкертон в Грац, участва в концерт, посветен на Пучини, в Хихон.

Следващите договори са били за изпълнения във Виенската опера за ролята на Пинкертон, в Антверп на галата на УНИЦЕФ, в Токио като Рикардо и Калаф, в Дойче опер в Берлин като Рикардо, в Савона, Венеция, Тренто и Боцен като Калаф, в Лука като Де Грийо, в операта в Хамбург като Каварадоси, в Дортмунд за гала на "Тоска", и в Пекин с "Театро Ла Фениче" - Венеция като Пинкертон.

След това идват участията му във Виена като Измаел, в "Театър Лисео" в Барселона като Манрико, в Дъблин като Макдъф, в "Дойче опер на Рейн" в Дюселдорф като Каварадоси, във Франкфурт като Дон Карлос, във Валенсия като Пинкертон под диригентската палка на маестро Маазел, в Будапеща в "Тоска", в Римини като Дон Хозе, във Варшава като Калаф, и в Дойче опер - Берлин като Пинкертон.

Последният му договор от 2015/2016 включва Рим за "Тоска", "Аида" и "Атила", Севиля за "Дон Карлос", Тел Авив за "Селска чест" и "Тоска", Варшава за "Дама Пика", "Набуко" и "Турандот", Франкфурт, Висбаден и Мюнхен за "Тоска", Базел за "Кармен", операта в Хамбург за "Манон Леско" и в Мюнхен за Калаф. След тях изпълнява Рикардо и концерти в Тел Авив, Манрико в Будапеща, Радамес и Риголето в Солотурн, Калаф в Дойче опер в Берлин, Варшава, Рим и Монреал, "Манон Леско" във Вашингтон, Рикардо в операта в Берлин, Франкфурт и Виена, Туриду в Анкона и Рим, и Дон Карлос във Франкфурт.

Настоящите и бъдещите му участия за сезон 2018/2019 включват Калаф и Каварадоси в Берлин, Калаф и Туриду/Канио в Будапеща, Каварадоси в Савонлина, Андре Шение в Пекин и Касел, Радамес в Монреал, Дон Карлос във Вилнюс и Андре Шение и Манрико в Будапеща.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: