Каналджия обжалва арест, но не му се получи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:11 / 02.03.2017
1070
Районният съд на Бургас остави без уважение искането от обвиняемият Ерол С. за промяна на мярката му за неотклонение "Задържане под стража" в по-лека. Съдът потвърди мярката и на основание чл. 65, ал. 6 от НПК и с цел да не се забавя излишно процеса в рамките на досъдебното производство, определи двумесечен срок, в който обвиняемият няма право да прави ново искане за изменение на взетата мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Ерол С. е привлечен като обвиняем за това, че на 01.10.2016 г. в гр.Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал група от 16 чужденци, да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона чрез извършване на извършване на превоз към вътрешността на страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използването на моторно превозно средство - лек автомобил - престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. чл. 281, ал. 1 от НК. Инкриминираното деяние, за което Ерол С. е привлечен като обвиняем, е тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК, наказуемо с "Лишаване от свобода" от една до шест години и глоба от пет до двадесет хиляди лева.

Бургаският районен съд прие, че видно от събраните до настоящия момент доказателства, продължава да съществува обосновано предположение Ерол С. да е извършител на престъпното деяние, в което е обвиняем. Съдът намери също така, че продължава да съществува и реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Наличието на реална опасност Ерол С. да се укрие съдът извлича от факта, че престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност по настоящото дело, е извършено в изпитателния срок на предходно негово осъждане. Софийският районен съд му е наложил наказание "Лишаване от свобода" за срок от една година, като е постановено изпълнението на това наказание да бъде отложено за срок от три години, както и глоба в размер на 1000 лева. Според Бургаският районен съд това показва ясно, че наказанието по първоначалното осъждане не е изиграло своя превантивен и превъзпитателен ефект, а обвиняемият е изградил трайни престъпни навици. В съдебното заседание днес съдът отчете, че обвиняемият е бил задържан преди малко повече от четири месеца в ареста, поради което предвиденият в чл. 63, ал. 4 от НПК срок от осем месеца за продължаване на задържането на обвиняемия в досъдебното производство не е превишен, а действията на органите по разследване са законосъобразни и не накърняват правата му.

Районен съд - Бургас не сподели като основателен аргумент соченото от защитника новородено дете и тежкото семейно положение на обвиняемия, за промяна на мярката му за неотклонение. Изтъкнатата ежедневна нужда на цялото му семейство от него, изразяваща се в необходимостта от неговата подкрепа и присъствие, не е възпряла обвиняемия да осъществи разследваното престъпление. При необходимост и желание на Ерол С., може да му бъде осигурена възможност за среща с неговото дете и жена и в местата, където търпи настоящата мярка.

Определението на Районен съд - Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок пред Окръжен съд - Бургас.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).