Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кандидат-кметските игри започнаха година и половина преди изборите
Автор: Екип Burgas24.bg 10:08 / 18.06.2010Коментари (1)6683
© Burgas24.bg
Първите предизборни битки започнаха между основните политически сили по общини година и половина преди местните избори. Макар че вотът още е далеч, амбициите на голяма част от популярните лица вече си проличават. Дали те ще се реализират е още рано да се твърди, но пък сега е моментът, когато те се опитват да спечелят аудитория, както и одобрението на собствените си партии, като влизат в словесни престрелки, вадят компромати срещу бъдещите си опоненти или пък просто се стремят към публична изява.
Както на национално равнище, така и по места основната война се води между БСП и ГЕРБ, като настоящите управляващи започнаха с първите удари по червените кметове. За момента най-атакувани са градоначалникът на Малко Търново Иван Иванов, на Айтос Евгени Врабчев, а кметът на Царево Петко Арнаудов пък е основен враг за СДС. Източници и от БСП, и от ГЕРБ декларират категорично, че двете партии ще имат свои собствени кандидати във всички общини от Бургаска област. Изборът на кандидатите на ГЕРБ ще става съобразно настроенията на общинските структури, но крайната дума ще бъде на ръководството в София. Като коалиционен партньор от областната структура на Атака ще подкрепят по места кандидатите на управляващите от ГЕРБ. В някои общини е възможно да извадят и свои лица.

В най- южната община Царево и тази седмица прехвърчаха искри между сини и червени. Поводът е продажбата на 130 декара от плажната ивица на къмпинг "Корал" и отстъпените права на строеж край морето. Това стана причина местният лидер на сините, Людмил Николов, който е и общински съветник, да излезе с гневна декларация, в която атакува червения кмет Петко Арнаудов и вади на показ стари вътрешнопартийни интриги. Николов е един от тримата десни общински съветници в Царево и е най-изявеният опонент на Арнаудов, който догодина вероятно за пореден път ще бъде лицето на БСП. Преди време Арнаудов сам се пошегува пред медии, че надали ще бъде пожизнен кмет, но е ясно, че се устремява към пореден мандат. Червените там са категорични, че трудно има сила, която да го бутне от стола и да разбие доверието му сред жителите на общината.
Все още не са ясни нагласите на сините за предстоящите местни избори, казаха източници от партията. Предстои и провеждането на конференции на СДС по места, където тези въпроси ще бъдат обсъждани, както и ще се състои избор на общински ръководства.

Нашумялата през последните месеци с имотните далавери на висши магистрати община Приморско е една от най-динамичните в областта. Макар, че фокусът на вниманието в момента е изместен към т.нар. Съдийски квартал, там политическите страсти не са стихвали от миналите местни избори. И настоящите управляващи, и техните опоненти коментират, че на предстоящия догодина вот ще има бум от кандидат-кметове, като заявките за това от дадени личности вече са факт. Настоящият кмет Лиляна Димова нееднократно е заявявала, че е възможно да не се кандидатира, но пък друг изявен кадър от средите на БСП за момента в крайморската община няма, а и след съдийския скандал Димова натрупа точки. Към кабинета на градоначалника гледа и сегашният председател на Общинския съвет Пламен Георгиев, който влезе в местния парламент с листата на Атака, но впоследствие напусна партията. Той има достъп до общинските проблеми, изцяло се е посветил на политиката, има позиция по горещите теми, но това трудно би могло да компенсира липсата на партиен гръб. Свои кандидати със сигурност ще имат и ГЕРБ, и Атака. За изборна битка се готви и бившият кмет Димитър Димитров. Самият той преди месеци заяви, че дори лично да не се състезава, ще вземе активно участие в смяната на настоящата власт. Всъщност дилемата "за" и "против" Димитров вероятно ще се превърне в лайтмотива на вота.

В съседната община Созопол се очертава бурен сблъсък между настоящия кмет Панайот Рейзи и областния управител Константин Гребенаров. Още след скандала с убитата кошута стана ясно, че там битката е започнала. И двамата вече няколко пъти се изправиха един срещу друг, като един от най-острите им конфликти беше по повод желанието на градоначалника да промени статута на три общински терена в крайморския град, местността Герена и Алипу, за да може да се разпорежда с тях. По време на сесия Рейзи мотивира процедурата с нуждата от строителство на нова и модерна автогара в Созопол , спортно- развлекателен атракцион между Созопол и Черноморец, както и за реализацията на инвестиционен проект с публично- частно партньорство на третия имот, а при сериозен интерес за закупуване- възможност за продажба. Градоначалникът поиска общинските съветници да подкрепят докладната му записка, като по този начин ще дадат шанс за реализиране на важни за развитието на туризма и общината проекти, но въпреки това първия път тя не мина. В общината упорито се заговори, че БСП и ГЕРБ ще играят заедно на местните избори срещу Рейзи, след като представителите им Росен Деспов, Димитър Желев и Тодор Чакъров гласуваха "въздържал се". По- късно докладната с терените повторно мина през сесия, на която беше одобрена, но впоследствие върната от областния управител Константин Гребенаров. Това окончателно затвърди мнението, че БСП и ГЕРБ в момента са съюзници.Макар че такава плаха възможност съществува сред определена група от социалистите, гравитиращи около бившия кмет Веска Караманова, възможността тя да се осъществи е минимална. БСП се готви категорично да излезе със свой собствен кандидат, като има амбициите той да е местна изявена личност с доказани качества, казаха от местната структура. От ГЕРБ пък категорично изключиха възможността да влизат в съюз с БСП и заявиха, че това е интрига, пусната в публичното пространство от обкръжението на настоящия кмет.

За когото все по-сложно ще става в криза и без продажба на терени да изпълнява амбициозната си социална програма.

Управляващите от ГЕРБ ще разчитат на личности за кметския вот от средите на депутатите си, които за кратко време ще трябва да натрупат популярност. Така засега се говори, че хората на Бойко Борисов ще изкарат като кандидат в Поморие депутатът Иван Алексиев, който бе и за кратко време зам.-кмет. Там негов опонент ще излезе от средите на новото гражданско сдружение "Черно море", което натрупа опит при провеждането на референдума срещу петролопровода. Въпреки че тогава от "Черно море" играха в един отбор с кмета на Поморие Петър Златанов, все повече се очертават амбициите на хората от сдружението да изкарат на вота свой кандидат.

В община Несебър като че ли никога не са си почивали от предизборни битки. Там се използва всеки повод за противопоставяне на партия ДЕЛА с кметската администрация. Освен познатите конфликти около сделката за делфинариума и тази за общински път през последните месеци националната тема с борда на директорите на Слънчев бряг бе пречупена през опозицията Николай Димитров -ДЕЛА. След смяната на борда на директорите на комплекса от общината си отдъхнаха, че са спечелили битката и ще получат инфраструктурата. Прегърнаха се със Съюза на собствениците и за първи път от много години община, държава и бизнес бяха заедно на откриването на туристическия сезон, където от кметския екип показаха близки връзки с управляващите от ГЕРБ. Надали обаче те ще припознаят за свой човек кмета Николай Димитров. Заради многото скандали, който той натрупа зад себе си, ГЕРБ ще извади свой кандидат. Възможно е братя Диневи, които стоят зад неговия избор и го крепят вече три години, да снемат доверието си от него и да потърсят друг свой кандидат, прогнозират местни политици. Със сигурност обаче отново там партиите ще загубят вота и бизнесформированията ще управляват общината. В разгара на скандала за смяната на борда на директорите от кметския екип за първи път директно заговориха за предизборни битки, като заявиха, че зад ДЕЛА стои бизнесменът Младен Мугафчийски.
"Той е известен като бивш оръжеен бос и бивш председател на Борда на директорите на Слънчев бряг. Това се доказва ясно от публичните изявления на последния и преповтарянето от него на изявленията на ДЕЛА, както и единодействието им в съгласувани публични прояви. Неудовлетворените амбиции на тази интересна с биографията и сенчестите си връзки личност да управлява Слънчев бряг и община Несебър са намерили проявление в досадната и пошла "политическа активност" на една частна партия ДЕЛА. Единствената от Бургаски регион, описана в съдебна присъда за купуване на гласове", пише в официалното становище на общината. Оттам дори хвърлиха бомбата в медийното пространство със следните изявления: "Не може да скрием, че се опасяваме за позицията си, за несъгласието си да участваме в подобни противообществени и корупционни практики. Доста неразкрити убийства тежат на нашите спомени и последното е на бившия председател на Общинския съвет в Несебър - Димитър Янков, който открито се противопостави на режисурата на Младен Мутафчийски да наложи свое марионетно управление на общината чрез назначения за "временен кмет" негово протеже Иван Цанев през 2007 година".

В морската община все по-упорито се носят слухове, че бившият кмет Николай Трифонов отново ще се кандидатира за кметския стол.

ГЕРБ започна кампанията си за местните избори в Айтос успоредно с парламентарните, след като местните лица на партията шумно оттеглиха подкрепата си от червения кмет Евгени Врабчев. Оттогава сесиите се превърнаха в бойно поле, където главните действащи лица са общинските съветници от ГЕРБ начело с бившия шеф на Общинския съвет Даниел Орлов и опонентите им от БСП, чиито най-отявлени оратори са местният лидер Деян Господинов и зам.-шефът на Общинския съвет Георги Михов. В създалата се враждебна обстановка най-ухажваната група в местния парламент е тази на ДПС, която е и най-голямата.

Без никаква конкуренция е най-младият настоящ кмет в областта Исмаил Осман в Руен. От 10 месеца той управлява бастиона на Доган необезпокоявано и е почти сигурно, че ще бъде кандидатът на ДПС и на редовните избори догодина. В момента в планинската община дори опозицията, съставена от бивши кадри на ДПС, която беше активна на частичния вот миналия октомври, утихна.

Граничната странджанска община Малко Търново, която през последните години е привидно тиха и миролюбива, от месеци вече се готви за избори. След като първоначалната местна опозиция в лицето на Марин Падинков се оттегли преди две години, кметът Иван Иванов управлява комфортно, докато не започнаха атаките от страна на ГЕРБ. Първата от тях беше за намеренията на градоначалника за сградата на закритото училище в Граматиково, след което последва и удар за похарчени 800 хиляди лева по проект за почистване на коритото на река Младежка.

В една от другите традиционно червени общини Средец само преди няколко седмици започна първата предизборна интрига. Сегашният кмет Тодор Пройков се скара с бургаския политик Георги Манев, който очевидно ще играе на вота в странджанската община със свои кандидати. Повод за спора бе кой да застане начело на местната инициативна група. Хора около обкръжението на Пройков твърдят, че той е склонен да не участва на избори. Ако това стане, най-вероятно като кандидат на Левицата ще го замести председателят на Общинския съвет в града и лидер на БСП Георги Георгиев. Все пак да не се забравя, че в тази община последна дума кой да я управлява има едрият бизнес в региона.

Безспорно най-жестока ще бъде битката в областния център - Бургас. Без съмнение за втори мандат се готви настоящият кмет Димитър Николов. Двете визити на премиера Бойко Борисов през май в рамките на десет дни бяха категорична заявка за това. Из града обаче се носят слухове, че Николов сам не искал да участва на вота, но надали Бойко Борисов ще си позволи риска да изпусне такава важна общината като Бургас на политическата карта.

От СДС преди месеци обявиха, че и зам.-кметът Костадин Марков е възможен кандидат за градоначалник. "Господин Марков беше председател на СДС-Бургас, преди да стане зам.-кмет. Той продължава да е наш лидер и ние считаме, че той е човекът, който може да бъде наш кандидат. До местните избори има още доста време. Сега аз направих една оценка за качествата на господин Марков като професионалист, като политик и като гражданин", заяви преди месеци общинският лидер Вълчо Чолаков. Любопитно е обаче, след загубата на миналите избори и вечните битки между млади и стари лица в партията, на кого ще заложи БСП. Това беше първата партия в региона, от която активно заговориха за избори и започнаха подготовката си за тях. Областният лидер Атанас Зафиров и общинският водач Димитър Стоянов неколкократно са заявявали, че през октомври трябва да са ясни имената на кандидатите. Столетницата тръгвала отрано на предизборна битка, защото трябвало да има време да налага новите лица, които ще издигне. Обявената цел на тази ранна подготовка е да бъдат популяризирани новите хора и те да се запознаят с обществените проблеми. Засега обаче младите лица отсъстват сред неофициално спряганите имена, които имат претенции към кметския стол и вероятността социалистите да излязат с чисто партийна кандидатура е голяма. От Левицата няма да се дадат лесно и се оглеждат за кандидат, с когото не би следвало да загубят служебно мача с 6: 0. Оттам се надяват и на промяна в политическата ситуация в национален мащаб, която да заработи за тях.

Бившият евродепутат Маруся Любчева първа разпали предизборните страсти повече от година преди местния вот. Тя предизвика бурни коментари още преди месеци с публикувано интервю във Фейсбук, където видимо стават ясни намеренията й да се цели в кабинета на градоначалника. Нейното изказване стана повод да се стигне до сблъсък на крайни мнения и до дебат за отношението на БСП към младите кадри като Павел Маринов, с които столетницата участва на предходните местни избори сред серия вътрешнопартийни боричкания и скандали. Засега той е единствената личност, от която опонентите им от ГЕРБ се страхуват, ако бъде изкаран за вота. Освен Любчева, която беше зам.-кмет на Бургас, народен представител от Коалиция за България, евродепутат, но не успя да се класира на последните избори за Европейски парламент, амбиции да участва в състезанието е заявил неофициално и бившият градоначалник Йоан Костадинов.

Подобен дебат за липсата на нови популярни кадри в БСП обаче би провокирал и третият вариант за кандидат-кмет, обсъждан в партията - общинският лидер Димитър Стоянов.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на dolphin_bs
премахни филтъра

+1
 
 
Аз съм от Синята коалиция,но с две ръце ще подкрепя Димитър Николов.Единствено,ако той не се кандидатира,ще гласувам за К.Марков.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: