Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Казусът с общинската улица в парк "Росенец“ отново ще бъде разгледан
Автор: Екип Burgas24.bg 11:13 / 23.06.2020Коментари (0)1159
©
Скандалният казус с общинската улица в парк "Росенец“, която беше деактувана от публична общинска собственост и фактически премина в частни ръце, отново може да влезе за разглеждане на предстоящата в края на месеца общинска сесия.

До обсъждането на случая може да се стигне, след като Константин Бачийски, водач на групата съветници от ПП "Средна европейска класа“, входира докладна , с която предлага "Оттегляне на решение на общински съвет Бургас прието по т. 41 от дневния ред на заседание проведено на 28.04.2020 г., в часта по точка т.3“, с която де факто стана преобразуването на общинската собственост. 

Припомняме, че на заседанието в края на месец април Константин Бачийски се обяви категорично против това да се разглежда предложението на общинската администрация за деактуване на единствената общинска улица в тази зона на парк «Росенец» с мотив, че то неправилно е включено в последния момент като извънредно в дневния ред на сесията и в нарушение на правилника на Общинския съвет.

Съветникът се позова и на това, че докладната не е била обсъдена във водещите постоянни комисии и почти никой от съветниците не се е запознал в детайли с материалите. Бачийски за пореден път изрази несъгласието си с порочната практика на общинската администрация да заобикаля наредбите като прокарва решения, водещи до значително общественно недоволство.

Съветникът посочи като причина за съпротивата си срещу предложението на администрацията и това, че в приложените материали липсват каквито и да е било факти, които да доказват отпадналата публична необходимост на въпросната улица..

Въпреки призивите на зам. председателя на ПП «Средна европейска класа» точката да не бъде включена в дневния ред и да не бъде разглеждана на сесията, тя беше подложена на гласуване, но не получи необходимия брой гласове.

И макар че според правилника на общинския съвет повторно гласуване по същество на взето решение в рамките на същото заседание е недопустимо, последва скандално прегласуване, в което мнозинството благослови «заличаването» на единствената общинска улица в тази зона на парка, с което се ограничи правото на всички граждани да имат достъп до морето в тази част на българското крайбрежие.

Няколко дни след приемането на решението стана ясно, че улицата в парк "Росенец“ е преградена с бариера, зад която физическа охрана спира всеки желаещ да премине по общинския път и да достигне до брега.

Голяма част от българските граждани изразиха несъгласието с така приетото решение на общинския съвет, а сред мнозинството от хората остана съмнение, че съветниците са обслужили  частни интереси.

Тъй като отделни общински съветници признаха, че са били заблудени преди и по време на прегласуването, както и че са гласували под натиск, а и като отговор на обществените очаквания, Константин Бачийски реши да върне казуса за преразглеждане в общинския съвет.

Съветникът вярва, че по случая водещи в работата на общинска администрация и на колегите му съветници трябва да са призивите на хората за оттеглянето на административния акт в частта му за деактуване на улицата от публична общинска в частна собственост.

Бачийски мотивира предложението си за преразглеждане на вече взетото решение с това, че този път няма да има "опасност“ да бъдат пропуснати срокове за кандидатстване по някакъв проект и няма да има възможност за загуба на финансиране, с каквито аргументи на предходната сесия общинската администрация се опитваше убеди съветниците да приемат извънредната докладна.

Освен това, че администрацията би трябвало вече да е подала всички документи, случаят също е придобил достатъчно голяма гласност, т.е всеки един съветник ще знае за какво точно гласува и какъв е ефект би предизвикал със своето гласуване.

"Надявам се, че колегите ще използват тази възможност, за да изпратят ясно послание към бургазлии за какво точно работят. За частни или за обществени интереси“ – коментира Константин Бачийски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: