Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Клопка" закрива "София филм фест на брега" в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 20:29 / 18.02.2024Коментари (0)1374
© Боряна Симеонова
Най-новият пълнометражен филм на Надежда Косева “Клопка" е един от българските филми в афиша на 22-рия “София филм фест на брега". Преди дни стана ясно, че след представянето си в Сао Пауло "Клопка“ ще има своята европейска премиера на откриването на 28-ия София Филм Фест на 13 март в НДК, a 22-рият “София филм фест на брега" ще бъде закрит с него на 29 март в Културен дом НХК в Бургас, съобщават организаторите.

“Клопка" разказва историята на Божека - чешит със силно развито чувство за собствено достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Когато местният олигарх, с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва печеливш за него, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, Божека се оказва единственият човек, който може и смее да му се противопостави…

Майсторското водене на разказа и постепенното увеличаване на напрежението приковават зрителското внимание, а филмът поставя специални акценти – върху важността да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят, въпреки ужасяващата невъзможност да се измъкнем от клопката на миналото, както и върху симбиозата между хората и природата и начинът, по който нехайството ни води към нейната гибел.

Надежда Косева създава "Клопка“ по сценарий на Боян Папазов, а в главната роля е Александър Трифонов, обран и изключително силен в изпълнението си.

Във филма участват още Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански. Зад камерата е операторът Кирил Проданов, художник е Ивелина Минева, музиката е на Ашер Голдшмит, за звука отговарят Момчил Божков и Андреас Хилдебранд, а монтажът е дело на Нина Алтъпармакова. Продуценти са Владимир Андреев (БЪРЪ Филм), Херберт Шверинг и Кристине Кяук (Койн Филм, Германия), с подкрепата на ИА Национален филмов център и в копродукция с БНТ. Създаден като копродукция между България и Германия, проектът е представян в програмата на София Мийтингс, както и на пазарите в Сараево и Сан Себастиан.

"Клопка“ е вторият игрален филм на Надежда Косева. Нейната новела "Ритуалът“ е част от омнибуса "Поколение: Изгубени и намерени“, с премиера на Берлинския фестивал през 2005 година. През 2009 късометражният й филм "Омлет“ печели почетен диплом на фестивала в Сънданс. През 2011 година игралният късометражен филмов разказ "Втори дубъл“ получава специален диплом на журито на фестивала в Сараево. "Ирина“ е нейният първи пълнометражен филм, който обикаля света и печели над 20 международни награди след премиерата си във Варшава през 2018 година. Същата година Надежда основава "КиноКлас“ и заедно със свои колеги преподава филмово изкуство на деца от цяла България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: