Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът Димитър Николов: Обновената "Александровска" е пълна с живот
Автор: Екип Burgas24.bg 14:01 / 10.08.2011Коментари (12)6348
© Burgas24.bg
Готова ли е вече напълно ул. "Александровска" в онази част, която влезе в параметрите на спечеления европроект?

Да отдавна е готова, просто имаше един буферен период, през който дребни детайли трябваше да се поправят, да се нагодят. Все пак тя е динамично посещавана всеки ден , по нея кипи живот и трябваше да нагодим някои от елементите на пешеходната зона към заведенията и към магазините.

Колко пъти я обходихте и какво ви хареса най-много по новото "ларго"?

Колко пъти ли? Не съм ги броил, но вероятно са безброй. В последно време наблюдавам "Александровска" нощно време. Спирам се специално, за да следя поведението на хората, защото съм разпоредил фонтаните и рибките да работят до 12 часа, но вероятно ще удължим работното време на атракциите, защото се оказа, че и след полунощ по улицата кипи живот.

Какви бяха непредвидените казуси, които забавиха изпълнението на ремонта?

Да припомня, че тръгнахме доста мащабно. Подновихме инфраструктурата под самата настилка, за да не се налага да правим чести ремонти на водопроводите, увеличихме дебита им и изградихме отново всички домови отклонения към всички абонати. Изградихме бетонна настилка, която да може да издържа натоварване до 40 тона тежест от противопожарни автомобили или друга специализирана техника, направихме нови връзки за газификация, елзахранване, нова оптична мрежа, така че всички нужни комуникации за един съвременен център вече са подземни.

Г-н Николов, лично вие изненадан ли сте от това, че "Александровска" за много кратко време увеличи броя на градските символи, т.е преди години хората говореха за основно за Часовника, а сега за пъпа на Бургас, за делфините, за мозайките и други...Съзнателно ли търсехте тази промяна в градската среда и ако щете в градския фолклор?

Всъщност това беше една от задачите, които бяха поставени на проектантите. Да намерят нови места за нови символи, чрез които хората да запомнят и свързват отделни места в града. Искахме постепенно тези места да бъдат запомнени и свързвани с красотата на града. Например от социалната мрежа Фейсбук се роди идеята за поставянето на нулевия километричен камък, познат вече като пъпа на Бургас, който определя разстоянието до различните градове.

Да очакваме ли появата на пощенски картички с точно тези символи?

Вече сме пред приключване на изработване пощенската картичка с Казиното, очаквам след реконструкцията на моста и на остров "Света Анастасия" също да издадем картичка, така че нищо чудно в скоро време да видим пощенска картичка с новата улица "Александровска"

Лично вие виждал ли сте как гостите на града се снимат край някой от номие забележителности и това ли е признанието за усилията на екипа ви?

Виждал съм това много пъти, особено ми прави впечатление нощните снимки, защото те се получават ефектно. Прави ми много приятно впечатление, когато бургазлии разказват на своите гости какво е било преди и какво виждат сега.

Забелязвате ли, че доста от собствениците на сгради започнаха да ги ремонтират и обновяват...за да се впишат по-добре в новата градска среда.

Благодаря на собствениците на тези сгради. Пращахме им два пъти писма, с всеки един от тях се свързахме. Сега в тази криза се оказа, че ремонтните са много скъпи, защото консервацията и реставрацията на тези стари постройки са много скъпи. Собствениците са вложили много средства, за да покажат ново и красиво лице на тези архитектурни паметници, да ги укрепят и обновят, наистина много им благодаря.

Имаше масирани критики срещу избора на настилки и някои от архитектурните решения по централната улица. Дори имаше прогнози, че дамите на високи токчета ще се контузват и ще съдят общината до дупка за получени контузии. Според други експерти при силен дъжд имало условия за наводнения?

Новата улица вече беше тествана многократно...какъв отговор бихте дал на критиците?

Нямаме такива опасения. Това е нормално, защото сме в предизборен сезон и политическите страсти надделяват.

Наскоро разбрах, че проектантите на "Александровска" са спечелили измежду всички свои български колеги правото да представят страната ни пред международния конгрес на архитектите в Япония именно с проекта за нашата улица, което ме прави горд, че бургаски символ ще покаже България.

А колкото до коментарите и критиките, всичко ще бъде забравено още догодина.

А оплаквания от дамите за проблеми при придвижването с високи токчета получавани ли са?

Пряко при мен такава информация не е постъпввала .

Ако накратко трябва да опишете обновената "Александровска" на гостите на града, как ще им я представите?

Елате и се насладете на обновения символ на Бургас.

Г-н Николов, на фона на променената част от централната улица отсечката от площад "Тройката" към БСУ изглежда буквално вехта. Какви планове имате за тази част от пешеходната зона....какво ще се случи там в следващите години на площада и в северната част на улицата?

Даже вече имаме много запитвания от страна на наематели и собствениците на заведения в останалата част на Александровска . Те искат спешно да започнем да правим там ремонт, защото те смятат, че намалелите им обороти са заради това, че основният поток от хора се е прехвърлил в реконструмонтираната част.

Със сигурност работим в тази посока. Средствата , които са необходими за площад "Тройката" ще са много по-големи, защото там ще изграждаме подземна улица и подземен паркинг, но ще търсим средства от европейски фонодве.

Ще бъдем честни към бургазлии, така както преди половин година обяснихме, че ще кандидатстваме за реконструкция на моста и на остров "Света Анастасия" и сега с гордост можем да кажем, че сме спечелили този проект и го стартираме, така ще бъдем откровени и за следващите етапи и неудобства при следващата реконструкция на "Александровска", защото неудобствата наистина ще бъдат много по-големи заради мащабните подземни комуникации.

Всеки голям град в Европа се гордее със своята централна улица. Вие лично изпитвате ли вече гордост с "Александровска"?

Не. За мен това е част от моята работа, аз прехвърлям усилията си към следващия голям мащабен проект на Бургас. За мен е важно, когато моите съграждани вървят по "Александровска", да се чувстват по-горди от жителите на останалите градове.

Ако все още някой наш съгражданин или чужденец се колебае къде да си прекара отпуската, да го направи в Бургас, защото тази година условията са перфектни.

 

Източник: Дарик Радио




Още по темата: общо новини по темата: 32
13.11.2011 »
12.08.2011 »
11.08.2011 »
11.07.2011 »
13.03.2011 »
16.11.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на stas
премахни филтъра

+1
 
 
Благодаря Ви г-н Кмете!Благодаря и за това ,че ползвате думата Моста а не "Мостика",която незнайно кой се опитва да наложи!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: