Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът: Искам истината за нелепата смърт на Пейо
Автор: Екип Burgas24.bg 14:49 / 18.09.2012Коментари (9)4861
© Bulfoto
"Изказвам дълбоките си съболезнования на семейството и близките на загиналия 26-годишен Пейо Янчев.
Когато настъпи необратимото, мнозина казват, че думите са излишни. Но като кмет и най-вече като човек, се чувствам отговорен и длъжен да заявя без опит за обвинения или оправдания следното:

Всички документи са на разположение на разследващите органи. Аз искам възможно най-бързо оповестяване на резултатите, независимо какви и за кого ще бъдат последствията. При вина, всеки положил подписа си, ще носи своята отговорност. Ако има злощастно стечение на обстоятелства - за всеки от нас ще остане тягостният въпрос дали по някакъв начин е могъл да предвиди случилото се.
Това е искрената ми човешка реакция, независимо как ще бъде изтълкувана и използвана.


През септември 2010 г. Община Бургас предприе действия по благоустройството на занемареното пространство до бившата III- та поликлиника. Беше обявена процедура на инженеринг за реконструкция на цялостното пространство и ситуиране на временен открит паркинг. В изготвения проект са описани 173 дървета на територията на паркинга от над 10 декоративни вида. Изготвена е фитосанитарна експертиза и въпросното дърво под № 130 - от вида конски кестен, е описано като във "видимо добро състояние".

На 9 ноември 2011 г. с моя заповед съм назначил комисия от 13 специалисти, които да направят обследване на зелената растителност в паркинга. В комисията съм определил да влязат: Светлана Танева - началник отдел "Озеленяване", Мая Богомила - главен експерт "Озеленяване", арх. Гергана Начева - главен експерт АСЕ - ТД "Приморие", инж. Васил Василев - главен експерт геодезичен контрол, Маргарита Станева - главен специалист в ТД "Приморие", доц. Д-р Здравко Сталев - експерт от опитна станция по дъбови гори и общински съветник в комисията по екология, Георги Минков- общински съветник, Таня Манолова- представител на РИОСВ Бургас, Юри Ковачев - главен проектант на обекта, Пламен Матеев - проектант - ландшафтен архитект, инж. Станимир Божанов - Районна дирекция по горите - Бургас, инж. Жечо Жечев - лицензиран лесовъд, Маринета Николова - нач. отдел "Опазване на околната среда" /отсъствала е при проверката/.

Членовете на комисията са констатирали следното: описани са 173 дървета и един храст. 67 от тях са констатирани като опасни. Останалите, между които и въпросното дърво, са описани като във видимо добро състояние и са определени за запазване, като е направено предписание за резитба на клоните. Решението на комисията е било оповестено. На 17 декември 2011 г. е било проведено обществено обсъждане на констатациите на комисията. Поискано е било отделно становище от РИОСВ за проекта и той е бил потвърден от тях. Издадено е било разрешение за отсичане, което е било оповестено.

По същото време в община Бургас са били регистрирани жалби на живущи на ул. "Гурко" срещу отсичането на дървета там. Направената справка показва, че жалбите и заведените дела срещу Община Бургас за отсичане на дървета надвишават значително подадените сигнали за опасни дървета.

Никога не съм поставял знак равенство между човешкия живот и отсичането на едно дърво. И ако имаше дори най-малък симптом за въпросното дърво или други подобни дървета, решението щеше да е бързо и ясно.  Във фаталния ден и час по официални данни на ХМО Бургас, вятърът е бил със скорост 144 км. в час, което се квалифицира като ураганен. Наблюдавало се е атмосферното влияние шквал, характеризиращо се с много голяма промяна на скоростта на вятъра. Същият ден в община Бургас са подадени други 7 сигнала за паднали клони и опасни дървета, на които е реагирано.

В Бургас има 50 000 дървета. 20 000 от тях са в централна градска част. Дори всяко едно от тях, да бъде оградено и да има персонален отговорник, никой не може да гарантира, че при следваща природна стихия няма да се случи инцидент. Никой.

Община Бургас ще окаже пълно съдействие на разследващите органи за изясняване и по-бързо оповестяване на трагичния инцидент. Знам, че това няма да върне живота на младия човек, но е важно фактите да излязат наяве.
Още веднъж поднасям дълбоки съболезнования на близките на загиналия младеж"
.




Още по темата: общо новини по темата: 10
18.02.2015 »
13.02.2015 »
17.09.2014 »
31.05.2013 »
16.03.2013 »
22.01.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на lmitev
премахни филтъра

+1
 
 
Вярно човешко е да се поднесат съболезнованията, но да продължим напред.Само комисиите няма да помогнат.Ето например на ул.Ст.планина няколко пъти поставят табели че ще почистват дървета е- никой не си маха колата за да се извърши санитарна ли как се нарича тази сеч или отрязване клоните на дърветата .Сигнал- на ул.Стара планина пресечката вляво над кафе"Роял" в посока техникума където се оформя паркинг на междублоковото пространство има опасно дърво и понеже насреща е детската площадка и периодично минават коли дано се разминем само с някоя и друга размазана кола когато падне дървото.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: