Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът Николов "пилотира" самолет при откриването на най-новата атракция на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:46 / 30.06.2017Коментари (2)7544
С очила за виртуална реалност кметът Николов влезе в ролята на пилот
Авиационният музей беше официално открит вчера - в деня, в който се навършват 90 години от създаването на Летище Бургас и 70 години българска гражданска авиация.

Най-новата атракция на Община Бургас се намира до входа на Аеропорта и в непосредствена близост до кв. "Сарафово". Всеки посетител може да стигне до там и с автобус на градския транспорт.

Церемонията стартита с обиколка на летището и награждаване на бивши служители-ветерани за приноса им към развитието на аеропорта от главния изпълнителен директор на Фрапорт България Улрих Хеппе и директора на Летище Бургас Георги Чипилски.

"През последните години инвестирахме много средства в Летище Бургас, но има нещо, което е по-важно от тази инвестиция - това сте вие, бившите служители и тези, които работят на летището", сподели директорът на Фрапорт България Улрих Хеппе и благодари за доброто сътрудничество на Община Бургас.

"За да е стабилна една сграда, тя трябва да има здрави основи. Част от дългогодишното развитие и успехите на Летище Бургас през всички тези години е Калин Барзов", заяви кметът Димитър Николов и връчи почетното отличие на Общината "Ключът от кулата" на бившия директор на аеропорта.

"Идеята на Община Бургас за създаване на авиомузей е от много години. Водихме активна кореспонденция с Министерството на транспорта, Областна управа, Фрапорт България и Летище Бургас. Благодаря и на всички общински съветници, които ни гласуваха доверие и средства, за да успеем да го реализираме. Най-новата туристическа атракция на Бургас е възможност за децата да се запознаят със славната история на българската авиация, а защо не, някои от тях след време да станат следващото поколение български летци, парашутисти или авиационни инженери. Авиомузеят е и признание към пилотите и всички, които през годините са допринесли за развитие на родната авиация", допълни кметът Димитър Николов.

Гостите разгледаха "експонатите, които оживяват". С очила за виртуална реалност влязоха в ролята на пилоти и управляваха самолет, посетиха ултравиолетовата стая, гледаха прожекция на реален видео от полет на специалните екрани.

В Авиомузей Бургас може още да се види 4D ефект на работещ самолетен двигател, богата колекция от макети на самолети, любопитни предмети и задължителни аксесоари от авиацията като пилотски униформи, парашути, снимки, истинска черна кутия на самолет, навигационни уреди и др.

За празничната атмосфера на събитието се погрижи певецът Любо Киров.

На откриването на музея на авиацията присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-областният управител Севдалина Турманова, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, народни представители от Бургаски регион, общински съветници, бивши и настоящи служители на Летище Бургас и др.

Музеят на открито разполага с 9 летателни машини, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация.

Сред тях може да видите най-произвежданият свръхзвуков самолет в историята МиГ-21, наричан още "Гълъб на мира", "Балалайка" или "Молив". Той е бил над 50 години на служба в родната авиация, както и в още 30 държави по света.

Тук е и най-широко разпространеният самолет по време на войната във Виетнам МиГ-17. Той е и първият руски самолет, способен да постига близка до свръхзвуковата скорост.

От днес музеят ще работи без почивен ден от 08.00 до 20.00 часа. Билетът за индивидуално посещение през летния сезон е 6 лв. и 4 лв. от октомври до юни. Ученици и пенсионери - 4 лв. през лятото и 2 лв. през останалите месеци. Семейните билети ще са на цени от 12 и 8 лв., а деца до 6 год. и хора с увреждания ще влизат безплатно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А нещо да каже за поредното обгазяване от тази в 4.30 сутринта? Или е некъде из облаците тоя? Улиците са издънени отвсякъде. Нямаме тротоари, нямаме настилки. Мизерия из целия Бургас!
0
 
 
И к,во да му ръкопляскам ли? Пък аз пак бърсах пр а х, щото вече 3_ та година улиците ни са разбити. Уж канализация нова прави "чичо кмет" От Банево ти реагирам!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Лято 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: