Кметът Николов поиска повече правомощия, за да се бори с мръсния въздух

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:52 / 27.11.2018
2101
Кметът на Бургас Димитър Николов поиска да местната власт да има повече правомощия, за да има възможност за по-адекватна адекватна борба с мръсния въздух, предаде репортер на Burgas24.bg.

Първото е издаваните от Министерство на околната среда и водите комплексни разрешителни за промишлени предприятия, намиращи се на територията на общините да се одобряват с 2/3 мнозинство от общинските съвети. Другото е налаганите глоби на промишлените предприятия да остават в общинските бюджети, където са констатирани, а събраните средства да се изразходват за подобряване на качеството на въздуха. Третото е кметовете на общините да имат правомощия да налагат санкции и принудителни административни мерки при констатирани отклонения от параметрите.

От началото на годината до този момент Община Бургас е издала 711 наказателни постановления, свързани с чистотата на въздуха. Според съда обаче кметът няма право да глобява и делата биват загубени. "Законът не ни дава тези правомощия. Тук е моментът да поискам от вас с ваша декларация да увеличим тези правомощия", обърна се към общинските съветници кметът Николов.

Градоначалникът припомни, че Община Бургас е първата и единствена у нас, която е закупила със собствени средства мобилна станция за контрол на въздуха, въпреки, че не е задължена да го прави. По думите му няма друга община, която да излъчва в реално време показателите от станциите в града. Администрацията е кандидатствала и по всички възможни съществуващи екологични програми.  

Николов изтъкна, че в името на чистия въздух не е позволявал в Бургас да стъпят три големи промишлени предприятия. Едното е било за преработка на азбест, другото за производство на бял силикон, а третото за преработка на гориво от отпадъци.

Кметът подкрепи докладната записка, с която се позволява сключване на договор между Община Бургас и независима международна лаборатория за извършване на непрекъснат мониторинг на концентрацията на замърсителите в атмосферния въздух и изготвяне на пълен анализ на качеството на атмосферния въздух на територията на Бургас.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).