Кметът Николов за "Хеликон": Преместването на книжарницата е временно

Автор: Иван Сотиров
Коментари (3)
15:16 / 24.02.2020
2933
Кметът на Бургас Димитър Николов взе отношение с казуса за преместването на книжарница "Хеликон" от сградата на пл. "Тройката". Припомняме, че новината организира бургазлии на протест в защита на старите сгради на площад "Тройката“. Той ще се проведе утре от 17:30 часа пред книжарницата.

Ето какво написа кметът Николов:

Току-що разговарях със собственика на верига книжарници “Хеликон" и съсобственик на терена - Данчо Панайотов.

Той ме увери, че преместването на книжарницата е временно и по тяхно желание. Както и за това, че на същото място ще инвестира в нова, по-съвременна и по-голяма книжарница “Хеликон", тъй като ежемесечната поддръжка на сегашната сграда коства значителна сума.

Няма бургазлия, който да няма сантимент към сградата на книжарницата, включително и аз самият. Но и теренът, и сградата, са изцяло частна собственост, а Община Бургас не притежава дори и милиметър от тях. Право на собствениците е сами да решават как да развиват бизнеса си и какви инвестиционни намерения да предприемат за собствените си имоти.

Сградата на днешната книжарница "Хеликон" е била склад за брашна. И винаги е била частна собственост. Въпреки емоционалното ни отношение към нея, тя не фигурира в списъците на декларирани и обявени паметници на културата. Паметниците на културата подлежат на такава регистрация от Министерството на културата, не от общината.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Бургас:
Има ли спад на коклюша в Бургаско?
Малката Нати има нужда от нашата помощ, за да живее
Зелен уикенд в Бургас: Очакват ни карнавал, велопоход и познавате...
Изгледайте това видео и се замислете как ще паркирате следващия п...
Бургазлия пробва да счупи рекорд! Хванаха го да шофира с 4,25 про...
Двама братя от "Победа" изумиха бургаските полицаи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).