Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът: Стабилни сме, Бургас фалит не го грози
Автор: Екип Burgas24.bg 09:59 / 14.12.2011Коментари (6)2983
© Burgas24.bg
Защо Бургас вече има два празника - 6 и 7 декември? Ще продължава ли градът да е отличник дори в кризата? За какво ще харчат край морето през 2012 г.? И как ще примамят инвеститори в уникалния си индустриален парк? Кметът на Бургас отговаря.

 

- Г-н Николов, на "червено" или на "зелено" ще свърши Бургас годината?

- Правим всичко възможно и тази финансова година да приключим без неразплатени задължения към всички наши контрагенти - фирми, социални звена... Защото знаем, че с тези пари стотици хора, които са изпълнявали общински проекти през 2011-та, трябва да посрещнат празниците и да си нахранят семействата. И за нас кризата е сериозна, но със строга финансова дисциплина, със съкращения на разходи, а напоследък и на персонал, ще се справим.

- Ще останат ли неразплатени задължения?

- Не. Успехите, които сме постигнали, ни задължават да бъдем пример за другите общини и публични институции.

- Много общини в момента са пред фалит, вас такава опасност не ви грози, нали?

- За Бургас такъв въпрос не стои на дневен ред. Стабилни сме.

- Какви са най-важните пера в бюджет 2012?

- Няма промяна в сравнение с миналогодишните приоритети - социални дейности, здравеопазване, подобряване на инфраструктурата, екология, оперативни програми и европроекти. По-голямата част от следващата ни капиталова програма основно ще бъде запълнена със средства по европроектите. В момента готвим основната рамка, но по отношение на малките детайли думата ще имат и моите съграждани. Наближава времето за обществено обсъждане на новия бюджет. То се провежда във всяко съставно селище поотделно и там хората си казват от какво имат спешна нужда, а ние търсим начин да изпълним техните искания.

- Какво ще се промени в Бургас с бъдещия индустриален парк?

- Ключовата дума е "условия". Тук просто липсваха подходящи условия за инвестиране. А сега - община и държава - съвместно ще предоставим условия, и то - преференциални, което поставя Бургас на едни гърди напред пред останалите градове. Новата индустриална зона ще обособим и обзаведем така, че инвеститорът трябва само да си монтира мощностите и да заработи. Няма да ходи от врата на врата, няма да се занимава с бюрократщина. Ще получи административно обслужване на най-високо ниво. Използвам повода да благодаря на вестник "Стандарт" за изключително полезната и конструктивна конференция за популяризиране на индустриалната ни зона пред бъдещи инвеститори и смятам, че тя ще има реален резултат.

- Защо този проект срещна отпор в миналия общински съвет и два пъти бе отхвърлен?

- Аз и досега се чудя защо. Никакви разумни доводи не чух. Единственото ми обяснение е това, че в изборната година опозицията в Бургас имаше нужда да се легитимира като такава и да ме атакува за нещо. Те си избраха няколко големи проекта. За съжаление един от тях беше този за индустриалната зона, а точно върху него не трябваше да се упражняват в политическо говорене, защото проектът вече можеше да е доста напреднал, вместо да го стартираме сега.

- Докъде стигнаха преговорите с инвеститорите от Пакистан, които обещаха 19 000 работни места?

- Да, има такъв интерес, но все още не мога да ви дам конкретика. Проведохме предварителни разговори и обяснихме какво можем да предложим като зони за инвестиция. Тепърва ще се обсъждат детайли.

- Вярвате ли, че проектът "Бургас-Александруполис" наистина е вече минало?

- Да. Вярвам в това безрезервно. Там точката е сложена и не съм чул нито един бургазлия да е недоволен от това решение на правителството. Напротив, в града тази новина наистина се прие като празнична и тази година отбелязвахме Никулден два дни - на 6 и на 7 декември, когато бе обявено решението на Министерски съвет.

- Според вас има ли шанс петролопроводът да се случи по друг начин?

- Не искам такова съоръжение да минава през Бургас. Искам регионът ни да се развива като туристическа дестинация.

- Какво планирате за опазването на културно-историческото наследство на Бургас?

- Първо, много се радвам, че в тази посока срещнахме съдействието на бургазлии. Като пример ще дам това, че след наша намеса и проведени доста разговори с частни собственици, много стари къщи по главната улица и в центъра бяха реставрирани. Обяснихме на хората, че след като общината ремонтира цялостно главната улица, е редно и собствениците да си стегнат сградите.

През 2012 г. предстои да изпълняваме проект за реставрация на остров Света Анастасия и Мостика. Когато това стане, ще се оформи един великолепен туристически маршрут - главната улица с освежените стари къщи, "Богориди" с музеите, обновената Морска градина, възстановеното Морско казино, ремонтираният Мостик и оттам - с корабче до реставрирания остров.

Ще продължим и с археологическите разкопки на Аква Калиде - на Минералните бани. Там ще получим помощ и от държавата.

- Какви са приоритетите на общината през следващата година?

- Най-важни са оперативните програми. В тази криза най-много свежи пари могат да дойдат оттам. Имаме да изпълняваме много водни проекти - канализации и пречистващи съоръжения в града и в кварталите. Започва и изпълнението на най-големия ни проект - "Интегриран градски транспорт", със закупуването на нови автобуси, изграждане на две нови автогари. Стартът за изграждане на първи обход на Бургас също е важен приоритет за догодина. Защото след достигането на автомагистрала "Тракия" до Бургас автомобилният трафик ще влезе директно в града, ако не сме готови с обходен път. А това ще повлияе както на инфраструктурата ни, така и на качеството на въздуха. Затова - с новия обходен път ще решим този проблем и в същото време ще се възползваме максимално от завършването на автомагистрала "Тракия", защото със сигурност тя ще е аргумент в плюс за бъдещите инвеститори, включително - и за бъдещата индустриална зона.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 36
21.05.2012 »
30.03.2012 »
22.02.2012 »
21.02.2012 »
21.02.2012 »
21.02.2012 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Chmati
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Искат закриването на въглищни централи у нас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: