Кметът изпрати до училищата пакет от мерки за ограничаване на агресията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:48 / 18.10.2009
1432
Кметът Димитър Николов изпрати писма до всички директори на училища, с конкретни инструкции за повишаване сигурността в училищата.

Още в понеделник екип на общинския Център за превенция на насилието и престъпността, стартира анкета за установяване на точките на насилие в бургаските школа.

Проучването започва в 10 ч. в строителния техникум и ще обхване всички ученици от 8 до 12 клас. Те ще попълват два теста. Първият ще установява къде са точките на агресия в училищата, а вторият - доколкото самите деца са жертви или инициатори на насилие. Анкетата ще бъде направена във всички бургаски училища.

Стартът на проучването е част от мерките, набелязани на провела се преди няколко дни среща инициирана от кмета Николов, по повод зачестилите случаи на агресия в училищата. В нея взеха участие представители на полицията, социални институции, специализирани служби в общината. Освен анкета във всички бургаски училища, бе взето решение и за въвеждане в училищата на единни правила за охрана, които да се спазват от наетите охранителни фирми.

Стартиращото в понеделник проучване ще бъде направено направено от студенти, психолози и социални работници. Всички анкетирани ще получат и брошури, в които е описан адреса, телефона и имейла на центъра за превенция на насилието, който бе открит със съвместните усилия на Община Бургас, ОДМВР Бургас и Асоциация „Деметра". В центъра учениците - жертви на насилие или престъпление могат да споделят проблемите си при гарантирана поверителност и да потърсят закрила.

Резултатите от анкетите ще бъдат обобщени и ще послужат за изработването на карта с местата с най- висок процент на агресия.
Община Бургас препоръчва на директорите да не съкращават щатовете на педагогически съветници. Практиката показва, че училищата, в които работи педагогически съветник броят на деца с рисково поведение и които проявяват агресия е по-малък.
Община Бургас създава и практика за ежеседмична приемна за индивидуални срещи на родители с районните полицейски инспектори и в присъствието на педагогически съветник. Директорите трябва да посочат подходящи помещения в училищата, където да се осъществяват приемните.
Кметът още разпореди в извънучебно време училищните територии да се заключват, както и да се предприемат действия за ограждане на училищата там, където това още не е извършено.

Директорите трябва да направят и предложения до общината за организирането и провеждането на общински мероприятия за насърчаване и популяризиране на извънкласни форми и дейности, насочени към подобряване на информираността и сигурността на учениците.

В писмото до училищата, Николов информира и за стартирането на Общинска програма "Охрана и безопасност" в училищата до края на 2009 година, чрез която ще бъде въведено видео- наблюдение в школата.Програмата и формулярът за кандидатстване от училищата са публикувани на интернет страницата на Община Бургас.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи не очакваха да открият това в колата на напушен бургазлия...
Вълна от възмущение сред бургазлии след вандалски акт в центъра н...
От АПИ садиха дървета край обходния път на Бургас
Започва делото срещу Омар – шофьорът на автобуса-убиец, отнел жив...
Очертава се страхотен бургаски Джулай!
Копието на Панагюрското златно съкровище идва в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).