Кметът на Бургас с конкретни мерки, които да залегнат при изменението на Закона за чистотата на въздуха

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:18 / 22.11.2018
2295
Кметът Димитър Николов отправи конкретни предложения, които да залегнат в Закона за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ по време на среща на Националното сдружение на общините с ръководството на Комисията по околната среда и водите към 44-то Народно събрание.

Сред поставените допълнителни мерки са от бургаския кмет са:

- При издаване на Комплексните разрешителни на промишлените предприятия на територията на съответната община да се одобряват впоследствие от местните общински съвети с поне две трети от гласовете;

- Глобите, налагани от РИОСВ, да постъпват в съответните общини, а не както сега в държавния бюджет, като събраните средства се използват целево за дейности по опазване на околната среда;

- С изменението на закона за опазването на околната среда да се предоставят конкретни правомощия и отговорности на кметовете, които да им дават възможност да налагат санкции на промишлените замърсители, тъй като в момента им се вменяват нови отговорности, но не и правомощия.

Останалите представители на общините също изразиха категоричното си несъгласие срещу въвеждането на норми, определящи, че кметовете на общините са единствено отговорни за осигуряване на чистотата на въздуха и въвеждането на персонални глоби при завишаване на определените норми.

Председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева увери представителите на общините, че към момента между първо и второ четене на Законопроекта в парламента се разработват тестове, с които се цели прецизиране и подобряване на нормите свързани с компетентностите и отговорностите на всички ангажирани институции с опазването на атмосферния въздух. Предстои те да бъдат съгласувани първо с общините.

В срещата взеха участие Иво Димов - зам.-председател на УС на НСОРБ и кмет на община Димитровград, Димитър Николов - член на УС на НСОРБ и кмет на община Бургас, Силвия Георгиева - изпълнителен директор на НСОРБ, Ивелина Василева - председател на парламентарната Комисия по околна среда и води и др.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).