Кметът заповяда взимането на мерки против разпространението на птичи грип

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:05 / 28.01.2015
1268
Заповед на кмета за мерки против разпространението на птичи грип:

Като взех предвид Заповед №РД 10-21/27.01.2015 г. на Областен Управител на Област Бургас, относно констатиран случай на болестта Инфлуенца А (грип) по птиците, субтип H5N1 при намерен умрял къдроглав пеликан в защитена местност Пода, гр. Бургас, и във връзка с решение на Общинската епизоотична комисия, проведено на 27.01.2015 г., на основание чл.44, ал.1, т.8 и ал.2 от ЗМСМА, във връзка с чл. 132, чл.133, т.1 от Закона за ветеринарно медицинската дейност,

ЗАПОВЯДВАМ:

1. Кметовете на населени места, кметските наместници, директор на ЦАУ Долно Езерово. директор на ЦАУ Възраждане и главните експерти, отговорни за кв. Крайморие, кв. Лозово, кв.Горно Езерово. за кв. Ветрен и кв. Банево, да извършат преброяване на домашните птици във всички стопанства, които отглеждат птици с търговска цел, и стопанства, отглеждащи домашни птици с нетърговска цел. Списъците със собствениците и броя на отглежданите птици да се предоставят на официалния ветеринарен лекар на Община Бургас в срок до 30.01.2015 година.

2. Да се наблюдават популациите от диви птици, по-специално на водни птици за наличие на умрели или болни, съвместно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). При наличие на такива, да се подава информация на "горещ"телефон на ОДБХ-Бургас- 0879 945 224.

3. Длъжностните лица по т.1, съвместно със служители от ОДБХ, да проведат разяснителна кампания на населението за повишаване информираността за болестта сред собствениците на домашни птици и ловците.

4. Да се извършат съвместни проверки на служители от ОДБХ-Бургас с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви птици.

5. Собствениците и управители на птицевъдни обекти и "задни дворове":

- да не допускат излизането на птиците извън дворовете;

- да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици;

- да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците; да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици;

- да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици, както и при настъпване на смърт на една или повече птици.

6. Забранявам провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в община Бургас.

7. В селищата, попадащи в 3 и 10-километровите ограничителни зони (гр. Бургас, с. Димчево. с. Твърдица, с. Маринка, ЗМ ..Пода'', ЗМ "Узунгерен", поддържан резерват "Атанасовско езеро", ЗМ "Бургаски солници", ЗМ "Вая" и ЗМ "Устие на р. Изворска") забранявам:

- преместването и транспортирането на домашни птици или на други птици, освен в случаите на транзитно превозване през зоната по т. I. по шосе или железопътна линия, без да има разтоварване или спиране:

- изпращането на яйца за люпене от животновъдни обекти, попадащи в зоните по т.1;

- търговията с прясно месо, мляно месо, месни заготовки и месни продукти от домашни птици с произход от тези зони, и див пернат дивеч, взет от дивата природа от същите зони. Изключение се допуска само в случай, че са произведени в съответствие с приложение II раздели II и III на Регламент 853/2004/ЕО и са контролирани при спазване на разпоредбите на раздели I, II. III и глави V и VII на раздел IV от приложение I на Регламент 854/2004/ЕО.

- транспортиране или разпространение на непреработен тор от стопанства с домашни птици или други птици, отглеждани на закрито, освен когато това се отнася до транспортиране за обработка в съответствие с Регламент (ЕО) № 1069/2009;

- лова на пернат дивеч или неговото изземване по друг някакъв начин от дивата природа:

- пускане на диви птици, отглеждани на закрито, на свобода в природата.

Контролът по изпълнението на заповедта възлагам на Веселин Василев - Директор на Дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" и Павлин Михов - Директор на Дирекция " Околна среда" при Община Бургас.

Настоящата заповед да се доведе до знанието на кметове, кметски наместници от съставните селища на община Бургас, ОД "Полиция"- Бургас, собственици и управители на птицевъдни обекти, за сведение и изпълнение.

Димитър Николов

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС


Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
28.01.2017 Откриха огнище на птичи грип в Поморие
21.01.2017 Откриха лебеди, заразени с птичи грип, в Бургас
05.03.2015 Отмениха извънредните мерки за птичи грип в Бургаско
16.02.2015 Няма ново открито огнище на птичи грип в Бургаско
11.02.2015 Бащата и синът, яли мъртви птици, може да са болни от туларемия
09.02.2015 Загробиха над 2300 кокошки заради птичи грип в Константиново
Още новини от Новини от Бургас:
На 24 май тези автобуси ще се движат на по-малки интервали в сутр...
Затварят за движение това бургаско кръстовище
Ученик почина от инфаркт в Бургас, подозират, че е пушил друсан ч...
Германските туристи се завръщат на Черноморието ни
Средната заплата в Бургаско мина 1700 лева
Ремонтират базата на Колежа по туризъм


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).