Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кой "забрави" 163 лица и махна гръцки милиардер от "Магнитски", а остави несвързани с Божков и Пеевски?
Автор: Екип Burgas24.bg 16:54 / 23.07.2021Коментари (1)1728
©
Поне 163 свързани лица са "забравени" в българското приложение към американския списък "Магнитски". В същото време фирмата на ключов гръцки милиардер и съдружник на Васил Божков е изчезнала яко дим, без шум и медийни фанфари, както и без дължимото на нацията обяснение от листата. В нея са разделени двамата лотарийни братя Ганеви - единият присъства, а неговият брат и съдружник кой знае защо го няма.

В същото време вътре са несвързани с посочените от САЩ личности – примерно фирма на известния бизнесмен Александър Найденов – по-популярен като Сашо Майонезата/Олинезата, която повече от 5 години няма нищо общо с хазартния бос. Това пък повдига темата защо при 1-годишен американски хоризонт, в българския списък той е 5-годишен. На каква нормативна и друга база?

Затова, какъвто и да е, въпросът на депутата Йордан Цонев на какво е основан наказателният списък е важен. Той постави за разглеждане в парламента темите за критериите по повод участието в списъка, изготвен от  правителството ни и защо в него има двойни стандарти, пише 19min.bg

Защото не може да има справедливост, без да има елементарно спазване на правила и минимална доза честност: или всички са вътре, или всички са вън. Или има принцип при изготвянето на листата, или няма.

Цонев поиска днес изслушване на финансовия и на икономическия министър във връзка с прилагането на списъците по закона Магнитски у нас на територията на България.

Интересно е за широката публика да знае, че въпреки уверенията, че се събира всяка седмица, няма данни работната група по приложението на Магнитски у нас, изготвила и бг списъка, да е заседавала през последния месец. Което е странно най-малко заради около 80 жалби срещу изготвената от нея листа, които вече са в различни съдилища и на практика са блокирали изпълнението на забраните по този акт.

Както се шегуват във висшите кръгове, работната група по българското разширение на списъка Магнитски малко напомня на Комисията по хазарта от времето, когато според официалните документи на няколко български институции през нея са се "изпарили" над половин милиард лева, дължими на хазната от Националната лотария. Тогава принципал на въпросния орган беше  финансовият министър Владислав Горанов, а членовете бяха представители на различни държавни органи. Както разбрахме от признанията на хазартния бос Васил Божков, всички те са били обилно "почерпени" от него. Само че сега съдбата им е различна - едни са зад решетките, други са на свобода и морализаторстват от тв екраните, трети пък са оневинени от прокуратурата по странните си сделки с апартаменти.

Разликата е, че при работната група се "изпаряват" не пари, а хора. И то всякакви. Сред тях са някои членове на семействата на споменатите в американския списък, докато най-близките роднини на други са вътре, "спестени" са даже криминално проявени лица, които са им били съдружници.

Директни партньори като Интралот на милиардера Кокалис с нейното 49-процентно съдружие в Еврофутбол и Евробет, са извадени от списъка 6 дни след публикуването му – на 15 юни, като се цитира "прекратена свързаност". Тя обаче е характерна за немалко от останалите – от Цветомир и Боян Найденови до Сашо Майонезата, ала те остават в позорящия списък. Случаят с хазартните бизнесмени от EFBet е още по-интересен, тъй като шефът на МВР Бойко Рашков е в работната група по Магнитски, а ведомството му е издало на Найденови документ за липса на свързаност с лицата от списъка Магнитски.  

Още по-интересното е, че при налични протестни писма заради двойния стандарт на работната група, липсва какъвто и да било отговор от нея до жалещите.

Което, естествено ще направи въпроса международен – от Вашингтон до Брюксел и Кьовеши, защото е неразбираемо списък по акт, който има за цел възстановяване на справедливостта, да налага двойни стандарти и НЕсправедливост. Писмата в знак на протест по индивидуални и фирмени казуси вече са там.

Интересен случай например е деятелят и бивш столичен общински съветник на ГЕРБ Иво Тонев, който е "спестен" в списъка от служебното правителство, което дойде с амбицията да изсветлява/осветлява практиките на миналия режим, въпреки действащото му съдружие с когото не трябва.

Не е редно и премълчаването на Радосвет Радев, ако вътре е фондация Тракия, която държи златото на Божков, щом журналистът и бивш агент Карак на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия е в управлението й.

Всъщност, за пореден път важният въпрос е КОЙ – кой включва, кой изключва, кой одобрява бг списъка на Магнитски, кой дописва американците с тяхната скромна листа. Обаче тоя път отговорът не е Делян Пеевски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Забраната идва от САЩ а не от правителството.Правителството би трябвало да няма думата а и забраната е за САЩ.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: