Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Командирован за месец екип без колебание остава в КОВИД отделение в Бургас! Пациенти благодарят за грижите
Автор: Иван Сотиров 14:23 / 01.12.2020Коментари (0)1973
© Burgas24.bg
Командировани медицински сестри и санитари ще продължат да работят в КОВИД отделение, макар че не са длъжни да остават там. Командироването на екипите е само за месец, след това те могат да се върнат по основните си работни места. Това е начин УМБАЛ Бургас да обезпечи с персонал новоразкритите КОВИД звена.  На десетия етаж, в бившето Отделение за долекуване, в началото на ноември е изпратен екип от медицински сестри и санитари от Очно отделение. Обстановката е нова, а болестта - непозната, но всички се обединяват, помагат си взаимно и в края на месеца вече са добър екип, който се чувства уверен да продължи. "Графиците се правят месец за месец и когато попитах, дали ще остават, или да търсим нови хора, те категорично заявиха, че остават. Стана ми много мило от чувството на колегиалност и взаимопомощ. Благодаря им безкрайно!", разказа главната сестра на болницата Татяна Пейчева.

Така и през декември в КОВИД-отделението на десетия етаж ще продължат да работят професионалистите по здравни грижи от очното отделение Станимира Стойкова, Милена Цвяткова и Ивелина Тодоракиева. Заедно с тях остават и колегите им от отделението по долекуване - Стефка Бързилова и Христо Ахмед. В същото отделение е назначена за болногледач и доброволката Златина Шукерова, която учи за медицинска сестра.

А една от пациентките, преминали през отделението, тези дни изненада екипа с емоционално благодарствено писмо. Публикуваме го цялото:

"Новините за Ковид-19 ни заливат – ежедневно, ежеминутно, отвсякъде! Мнозина не искат да повярват, други не разбират, трети се страхуват – от болестта, способна за секунди да прекъсне човешкия живот... Страхът от неизвестното, непознатото, опасното се носи на талази – приемано или отричано, дискутирано или премълчавано, то е тук. И всички коментират условията в болниците, здравната система, задълженията на медиците – склонни да осъждат и да критикуват. Докато не стане лично!

Почувствала симптомите на грип и обща слабост, потърсих личния си лекар. Получих препоръка да направя PCR-тест. Положителният резултат доведе до карантина, която попречи да ми бъдат направени изследвания – останах на домашно, "телефонно" лечение. На четвъртия ден, с явни симптоми на влошаващ се бронхит, потърсих помощ от 112. Линейка дойде след 4 часа – стигнах до болницата, но нямах снимка и ме върнаха обратно. Три дни по-късно, вече със задушаване, отново бях откарана с линейка в УМБАЛ-Бургас. В изолатора пред очите ми почина възрастен мъж, свален от линейката, пристигнала минута преди моята – въпреки усилията на медиците да го спасят... След нужните изследвания бях приета за лечение, с двустранна бронхопневмония, в ковид-отделението на десетия етаж в терапевтичния корпус (високото крило) на бургаската болница. Пое ме екипът на д-р Ивайло Цанев.

Когато си в болница, дните и нощите се сливат с болката, притъпена от лекарствата. На моменти проглеждаш и запомняш лица, думи, отношения, а медиците са единствените хора около теб, защото нямаш право да излизаш и да срещаш близките си... И когато в тази "мъгла" на съзнанието срещнеш спокойното, добро, човешко отношение и професионализъм, придобиваш увереност, че ще оздравееш, защото лекарят вярва, че ще се оправиш, дори от страшна болест като Ковид-19!

Това отношение лекува! За него не се говори, но е факт. Със същото спокойствие, когато нямаше лекарства, д-р Цанев избираше заместващо лечение. Съветваше ни тихо и спокойно как да следваме здравословния режим. Не осъди забележка, не отказа отговор, уверяваше ни, че ще се оправим и няма да се върнем обратно. Намираше време за всеки пациент, коментираше изследванията, споделяше наблюденията си. Компетентно, скромно, с безкрайна доброта, търпение и благородство!

Вече съм изписана. И искам от сърце да благодаря на лекарите и сестрите в приемно отделение на УМБАЛ-Бургас. За шанса да бъда лекувана.

Специално искам да благодаря на д-р Ивайло Цанев и на целия екип – на д-р Камбурова, на медицинските сестри Милена Цвяткова и Станимира Стойкова, на Златина, Яна, санитарките и всички в отделението на десетия етаж – за денонощните грижи към пациентите, за тяхното посвещение на тази, често неблагодарна, професия. По време на престоя ми се разболяха двама санитари, а предпазните дрехи, носени по време на 12-часовите смени, задушаваха тези, които се бореха за нашата глътка кислород...

Няма да забравя очите ви под плътните маски и шлемове – притеснени, когато рязко пациент се влоши. Няма да забравя сестрата, дала своето последно хапче, за да спести болката на пациент. Няма да забравя усилията ви, в моменти на върхово напрежение след нощна смяна, когато на заден план оставаха битовите неудобства, щом бе заложен човешки живот!

Поклон пред усилията ви, медици! Без да претендирате за признание и слава, вие сте нашите тихи, но истински герои – и ние ви дължим живота си!

ОТ ВСЕ СЪРЦЕ БЛАГОДАРЯ!

Виолета Секиранова"



Още по темата: общо новини по темата: 14361
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2394 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: