Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Комичната опера "Хубавата Елена" отново на бургаска сцена
Автор: Иван Сотиров 14:25 / 17.05.2021Коментари (0)1027
©
След големия успех на "Хубавата Елена“ на сцената на Летен театър – Бургас – на 25-и август, мин. год., с която бяха официално закрити Бургаските музикални празници "Емил Чакъров“ 2020, и представлението в залата на Операта – на 29-и септември, които също събра многобройна публика, комичната опера от Жак Офенбах, по либрето на Анри Мейак и Людовик Алеви, ще бъде представена отново в Зала Опера – на 20-и май от 19.00 часа. Всички участници в атрактивния спектакъл показват високо ниво на интерпретаторското си изкуство и представят по най-добрия начин качествата на постановката, характерна с динамика, иновативни похвати, елементи на препратки към съвремието и интелигентен хумор.

Зад пулта застава младият диригент Цанислав Петков, концертмайстор е Йордан Ковачев. За пореден път публиката ше оцени достойнствата на режисурата на доц. д-р. Александър Текелиев, помощник-режисьор – Петър Тихолов/, сценографията на Борис Стойнов, великолепните костюми на Цветанка Петкова-Стойнова и хореографията на покойния Гриша Роглев.

В образа на Хубавата Елена, кралицата на Спарта и съпругата на Менелай, отново ше се превъплъти мецосопраното Йоана Кадийска, стабилна, харизматична, прецизна. Силно е сценичното присъствие и на младия тенор Яни Николов като Парис, син на краля на Троя Приам. Баритонът Йордан Христозов ще бъде Менелай, цар на Спарта, като изгражда гротесковия образ на измамения съпруг с лекота, предизвиквайки искрен смях у публиката.

В древни времена от началото на Троянската война ще ни пренесат и другите главни герои: в ролята на Меркурий, бог-вестител, ще бъде Мирослав Димитров, Калина Попова ще влезе в образа на Юнона, покровителка на брака и семейството. Лина Пеева ще се представя като Венера, богинята на любовта, Полина Бахчеванова, като Минерва, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната. В ролята на Калхас, върховвен жрец на Зевс, ще бъде басът Диман Панчев, Бранимир Недков, баритон, ще бъде Агамемнон, Цар на царете. В ролята на Орест, син на Агамемнон влиза контратенорът Димитър Арнаудов. В оригинал, ролята е писана за контратенор, но обикновено се изпълнява от сопран, поради рядко срещания диапазон и височини в мъжкия гласов регистър. Басът Костадин Мечков се представя като Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис, Милен Динолов и Любомир Тодоров ще бъдат Аякс I и Аякс II, Николай Николов – Филоком, слуга на Калхас, Стефка Христозова – прислужница на Елена.

В мащабната постановка на комичната опера "Хубавата Елена“ вземат участие и артистичните състави на оркестъра, хора и балета на Бургаската опера /хормайстор – Невена Михайлова, репетитор на балета – Галина Калчева/.

Билети за спектаклите на Държавна опера – Бургас можете да намерите на касата на Операта, на каса "Часовника“ /пред хотел "България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: