Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Концерти на Трио Лобковиц Виена, Дуо Максим Цветков и Софи Друмл са включени в Дни на Австрийската култура в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:09 / 15.09.2021Коментари (0)921
©
По време на превърналите се в традиция Дни на Австрийската култура и изкуство в Бургас ще бъдат представени два класически концерта на виртуозни музиканти.

На 23 септември /четвъртък/, от 19:00ч., в голямата зала на Експозиционен център "Флора“ ще прозвучат флейта, виола и пиано - Вали Хазе (флейта), Сребра Гелева (пиано) и Роберт Бауерщатер (виола) - Трио Лобковиц Виена.

Триото е основано през 2021г., а идеята за името идва от творбата "Серенада за пиано форте, флейта и виола“, композирана от Йозеф Рьослер, капелмайстор на княз Лобковиц във Виена през 18 век. В допълнение към други авторски композиции за тази музикална формация концертните програми на Трио Лобковиц Виена са обогатени с дуетни и солови произведения от различни музикални епохи (от K. Ф. E. Бах до M. Дюрюфле).

Тримата музиканти живеят във Виена и работят в две от най-известните музикални институции в града, в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и във Виенската филхармония.

В програмата на 23 септември са включени: Йохан Йозеф Рьослер: Серенада за пиано, флейта и виола; В. A. Моцарт : Соната за флейта и чембало; Бохуслав Мартину: Tрио за флейта, виола и пиано; Балдуин Зулцер: Пет буфонерии за виола и пиано; Морис Дюрюфле: Прелюдия, речитатив и вариации оп. 3 за флейта, виола и пиано.

На 1 октомври /петък/ от 19:00ч. почитателите на класическата музика ще бъдат посрещнати от Дуо Максим Цеков и Софи Друмл.

Максим Цеков е роден през 2000 г. и получава първите си уроци по цигулка от Дина Шнайдерман на 5 годишна възраст. След това е ученик на Иван Димитров (Виенски симфоничен оркестър) в продължение на много години, а през 2015 г. е приет в Университета за музика и сценични изкуства Виена. Той посещава майсторски класове при Бенямин Шмид, Николай Шепс-Знайдер, Щефан Пикард, Таня Бекер-Бендер и Инголф Турбан. През 2019 г. е активен участник в майсторския клас на Герхард Шулц в известната Академия Кронберг.

Като солист и камерен музикант той изнася концерти в известни международни концертни зали и фестивали като Musikverein и Konzerthaus Виена, Theater an der Wien, международния фестивал за камерна музика Allegro Vivo. Максим Цеков е победител в Международния конкурс за цигулка Kloster Schöntal 2019, където получава и специалната награда Бах. Носител на награди от Международния музикален конкурс CIMA, австрийския федерален конкурс "Prima La Musica“ и известния младежки конкурс "Musica Juventutis“.

Като победител в Международния конкурс за цигулка "Алберто Лиси 2020“, Максим Цеков свири на цигулка от Жан-Батист Вийом от 1829 г., предоставена му от Асоциацията Rencontre Musicale Camerata Lysy.

"Mittelbayerische Zeitung“ представя младата цигуларка и пианистка Софи Друмл като "изключителен талант, който впечатлява публиката със своите технически и творчески умения.“ "Kleine Zeitung“ пише: "... изключително талантливата цигуларка Софи Друмл от Виена, която е само на 21 години, впечатли публиката с невероятна тонална чистота, огромно богатство от тембри, удивителна зрялост и завладяваща виртуозност“ …

Лауреат на многобройни конкурси Софи Друмл се изявява като солист на четири континента. Учи пиано с Кристофер Хинтерхубер във Виенския музикален университет и с Жак Рувие в Моцартеум Залцбург и цигулка с Бенямин Шмид.

От 14 годишна възраст работи с Паул Гулда, което има съществено значение за нейното творческо развитие.

Концертмайстор на Международен институт за оркестър Attergau 2019 на Виенската филхармония.

Световно турне с TwoSet Violin и Hilary Hahn – досега техните видеоклипове имат над 10 000 000 гледания.

През октомври 2020 г. дебютира в Голямата зала на Wiener Musikverein.

Софи Друмл свири с цигулка Жан-Батист Вийом, Париж 1858, Applebaum, предоставена ѝ от Австрийската национална банка.

В програмата на дуото: Лудвиг ван Бетовен – Соната за пиано и цигулка № 4, ла минор, оп. 23; Франц Шуберт – Соната (сонатина) за пиано и цигулка № 2, ла минор, D'385; Ерих Корнголд – Четири пиеси oп.11 из музиката от "Много шум за нищо“ от У. Шекспир; Панчо Владигеров – Рапсодия "Вардар“ оп.16 за цигулка и пиано.

Концертите на Трио Лобковиц Виена и Дуо Максим Цеков и Софи Друмл са част от програмата на Австрийски музикални седмици.

Организатори на събитията са Австрийско посолство София и Община Бургас.

Билети се продава на касата на Експозиционен център "Флора“. За информация: 0882 12 10 01








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: