Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Концесионерите на плажовете искат възстановяването на старото положение
Автор: Екип Burgas24.bg 11:33 / 03.03.2014Коментари (0)665
© Burgas24.bg
Възстановяването на старото положение в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще даде възможност на концесионерите на плажове да изпълняват по-добре и по-ефективно задълженията си и да се решат редица проблеми на концесионните си територии натрупани с годините. За първи път управляващите приеха поканата за конструктивен диалог, вслушаха се в гласа на бизнеса по морето и със съвместни усилия ще защитим интересите на всички потребители /туристи/, се казва в становище на концесионерите по южното черноморие.

Облекчението ще дойде давайки на стопаните да ползват 2 процента от общата площ на плажа за преместваеми обекти. Това означава възможност за изпълнение на изискването за спасителни постове, душове, съблекални, медицински и реанимационни пунктове, пътеки за инвалиди. Последното изменение в ЗУЧК от март миналата година наложи сериозни ограничения в площта за преместваемите обекти на пясъка, като 2 процента бяха, не от общата, а от активната площ на плажа. Именно заради това голяма част от плажовете останаха "сираци". Основната причина бе невъзможност да бъдат изпълнени критериите на Закона- високи годишни концесионни такси, които нарастват успоредно с размера на вержиния индекс на инфлацията, огромни разходи за поддръжка на един плаж и свита до максимум възможност за реализация на приходи от плажа. Най-фрапиращите случаи са на големите плажове. Например Слънчев бряг - Юг и Слънчев бряг-Централен, където с 80-90 процента им е намалената територията, върху която може да постави преместваеми обекти. Дълго чаканите промени и облекчения в Закона са предпоставка и за "задържане" цените на плажните услуги.
Концесии на морски плажове се дават от 1998 година. В момента особено сериозно е положението при старите концесии, които са скючени през 98-ма -99-та - 2000 година. Тогава договорите с държавата са сключвани при 20 процента свободна площ за плажуващите. Сега обаче на концесионерите им се дава не 80, а 50 процента стопанска дейност. На практика се получава така, че те са длъжни да се грижат за 100% от плажа, а да получават приходи от само 50 на сто. Т.е. по Закон 50% от плажната ивица трябва да бъдат свободни от платени чадъри и шезлонги, а концесионерите и наемателите трябва да осигурят водно спасяване, медицински пунктове и почистване на ивиците.

Това, за което настояваме е държавата да облекчи задълженията в договорите на концесионерите, да промени неравнопоставеностите и ограниченията, въведени от досегашната правна уредба-да се промени начинът на определяне на наемните и концесионните такси, да се създаде цялостна политика за управлението им, да се промени площта на свободната зона в зависимост от категорията на плажа, да се премахнат двойните такси, които концесионерите плащат на държавата и общините, да се категоризират ивиците.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: