Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Константинополският патриарх Вартоломей благослови Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:22 / 18.05.2010Коментари (3)1955
„За мен е голяма чест да бъда тук. Много се радвам, че денят на посещението ми в Бургас съвпада с рождения ден на кмета на града Димитър Николов. Пожелавам ви много години със същата сила и ентусиазъм да водите народа на Бургас и да повишавате неговото благосъстояние. По стълбите видяхме проектите, които сте реализирали в града. Пожелавам ви успех и да направите още много за съгражданите ви. Молитвите на цялата църква винаги ще ви съпровождат и помагат. Нека Бог да благослови Бургас".

С тези думи Негово Светейшество Вартоломей Първи, Архиепископ на Константинопол - Новия Рим и Патриарх Вселенски се обърна към кмета на Николов днес при посещението в кабинета му. Програмата на духовният водач и премиерът Бойко Борисов бе променена по тяхно желание, за да поздравят бургаския кмет.

На срещата в Община Бургас бяха още сливенският митрополит Йоаникий, митрополитът на Александрополис Антимос, Архимандрит Бартоломей, министър Божидар Димитров, н.пр. посланикът на Република Гърция Данай Магдалини Куманаку.

„Ваше светейшество, високо оценяваме посещението ви в България. Това е начин да покажем на българското православие, че държавата изключително цени своята православна църква", каза премиерът Борисов. От своя страна Константинополският Патриарх заяви, че високо цени помощта на българското правителство към православните църкви.

„България има премиер, който разбира, че само добросъседските отношения могат да ни избавят от кризата и че само чрез взаимодействие между държавите може да има стабилност на Балканите", заяви Негово Светейшество Патриарх Вартоломей.

При влизането си в Община Бургас той и премиерът Борисов разгледаха изложбата с проектите, които са реализирани през последните години в града.
Бургаският кмет запозна Константинополският Патриарх с факта, че общината и правителството подпомагат изграждането на 5 нови църкви в Бургас, между които и големия църковен комплекс в „Меден рудник". Николов подчерта, че Бургас е първия град в България, който въведе часове по православие в училищата. В момента 2000 деца в Бургас се обучават по тази програма като амбицията е догодина техният брой да се увеличи.

Бургаският кмет подари на Негово Светейшество Вартоломей почетната статуетка на закрилника на града Св. Николай Чудотворец.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на dolphin_bs
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: