Край: Братоубиецът от Равда остава под домашен арест до процеса

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:18 / 07.07.2016
991
Апелативен съд-Бургас не уважи протеста на прокуратурата срещу определената мярка за неотклонение "домашен арест" на Петър Жеков, обвинен за убийството на брат си. 76-годишният мъж ще продължи да търпи втората по тежест мярка за процесуална принуда до началото на процеса срещу него по същество.

Пресцентърът на Апелативен съд - Бургас припомня, че инцидентът е от 27.06.2016 г. около 16.00ч. в с.Равда, Община Несебър. Жеков е с обвинение по чл. 115 от НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" от десет до двадесет години.

След като се запозна с материалите по делото, обсъди доказателствата и провери атакувания съдебен акт по оплакванията на прокурора и изцяло служебно съдът намери частния протест за неоснователен.

Въззивният състав счита, че до настоящия момент са събрани достатъчно доказателства, въз основа на които следва да се направи извод, че Жеков е извършил престъплението, в което е обвинен. Мъжът е признал за убийството пред разследващия орган.

Съдът споделя изводите на първата инстанция, че няма опасност Жеков да се укрие и да извърши друго престъпление, предвид напредналата му възраст, позитивната характеристика и направеното самопризнание за убийството. Мъжът не е осъждан, има собствен имот в Равда, работи и се грижи за болна съпруга и внук.

Целта на мярката за неотклонение е да се попречи обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или осуети привеждане в изпълнение на влязла в сила присъда. Тази цел може да се реализира и чрез вземането на друга мярка за процесуална принуда, като най-подходяща според съдебния състав за Петър Жеков се явява "домашен арест". Тя ще обезпечи приключването на наказателното производство в разумен срок и ще предотврати евентуално осуетяване на осъдителна присъда в бъдеще.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.


Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
26.11.2018 Потвърдиха присъдата на Петър, който уби с брадва брат си заради наследство
01.02.2018 Осем години затвор за Петър, убил брат си край Равда
01.02.2017 Съдят Петър, убил брат си край Равда. Изплуваха нови подробности за
убийството
07.07.2016 Днес протестират домашния арест на братоубиеца от Равда
04.07.2016 Протестират домашния арест на братоубиеца от Равда
30.06.2016 Домашен арест за Петър Жеков, убил брат си в Равда
Още новини от Новини от Бургас:
Важна среща между областния управител Нейкова и генералния консул...
КОЦ- Бургас получи дарение от фондация "Стилиян Петров"
Невиждана опашка се изви на "Тройката"!
НСИ с важна новина за детската престъпност в Бургаско
Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14 май в Бургас
Бургас е предупреден за утре!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).