Красив "солен“ ден преживяха фотографите от БФО

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:20 / 12.10.2014
1075
Красив "солен" ден изживяха любителите на природата от Бургаска фотографска общност през съботния ден, предаде репортер на Burgas24.bg. Въоръжени с по няколко обектива, 15 фотографи взеха участие в първия, организиран от "Влажни зони" фотопленер на Атанасовското езеро.

Четири, уникални с облика си, места посети групата, с надеждата в обективите да попаднат редките екземпляри, обитаващи световно известното езеро, станало прочуто с птиците си.

Фотоекскурзията започна от южната страна на езерото, разделена с множество диги и валове, където плуваха необезпокоявани ято пеликани. Заедно с тях се любуваха на хубавото време и няколко вида патици, чайки, бели и сиви чапли, себлеклюни, ангъчи и др. водолюбиви птици. На това място има изградени специални изкуствени платформи, където птиците гнездят през есента.

Приключението продължи с разходка в северната част на езерото с най-атрактивното влакче, за което фотографите можеха да мечтаят. От там започва лагуната, която е разположена по трасето на втория по сила миграционен поток на птиците в Европа - ViaPontica. По време на есенната миграция тук могат да се наблюдават бели щъркели, розови пеликани и грабливи птици.

От 2008г. Атанасовското езеро вече е част от европейската мрежа "Натура 2000". Благодарение на тази законова защита, както и на труда на много учени и природозащитници, днес лагуната Атанасовско езеро е все още: едно от най-богатото на птици място в България, мястото с най-голям добив на морска сол и най-голямото находище на лечебна кал.

Целта на фотопленера беше - популяризиране на Атанасовското езеро като възможност за развитието на фототуризма, както и добавяне към многоликия образ на Бургас - още една страница от живота на птиците, обитаващи езерото. Част от красивите пейзажи, които фотографите направиха този ден, ще красят бъдещия календар на проект "Солта на живота" (организатор на мероприятието) към програма "LIFE +" на ЕС, изпълняван от фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Българско дружество за защита на животните.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...
Бургазлия преби жена с дървен прът, в дома му откриха наркотици
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).