Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кръгла маса за толерантността предизвика бурни дебати сред младежи от Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:56 / 15.11.2019Коментари (0)1971
©
Многообразието е реалност, а толерантността към различията – свобода на духа и висша човешка добродетел. Така над 130 младежи от различни бургаски училища обобщиха изводите от дискусия на тема "Толерантността като обединител срещу омразата". С кръглата маса, организирана от Областна управа – Бургас и Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", в Бургас бе отбелязан Международния ден на толерантността – 16 ноември. Дискусията се проведе в зрителната зала на областната управа, където младежи от 9 бургаски училища се превърнаха в посланици на толерантността и представиха вижданията си пред своите приятели, съученици, гости на събитието. Сред тях бяха областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков и зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева.

"За нашето съвремие толерантността е от особено значение. Днес технологиите позволяват да имате приятели от другия край на света. Затова е важно да не ви разединяват различията, а да намерите общото, което ви обединява". С тези думи областният управител Вълчо Чолаков се обърна към младежите и постави начало на дебатите.

В кръглата маса участваха ученици от: Професионална търговска гимназия, ПГСАГ "Кольо Фичето", ППМГ "Акад. Никола Обрешков", СУ "Св. св. Кирил и Методий", Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", ПГПАЕ "Гео Милев",  Профилирана гимназия за романски езици "Г. С. Раковски" и ПГЧЕ "Васил Левски" .

Модератор беше Веселка Бъклева, преподавател по история в , ППМГ "Акад. Никола Обрешков", която от години работи по темата за човешките добродетели. През 2019 г. тя стана и носител на почетното звание "Пазител на паметта", учредено от "Алеф" и връчвано на хора, допринесли за съхраняване и популяризиране на непреходните примери на хуманизъм, доблест и толерантност.

В рамките на 1 час младежите, сред които имаше представители на различни народности – от България, Армения, Казахстан и др., формулираха понятието "толерантност", дебатираха как могат да бъдат променени възгледите, нагласите и предразсъдъците, за да се даде отпор на омразата и антихуманизма, на надигащия се антисиметизъм и вихрещия се тероризъм. Те не се уплашиха да коментират начините, по които може да се съхрани религиозния мир и да се постигне най-трудната политическа добродетел – политическата толерантност.

Въпросът трябва ли да има граници толерантността и къде точно са те предизвика бурно обсъждане сред учениците.

"Всеки има право да бъде различен, но трябва да бъде толерантен към другите и да не натрапва своето различие и своите убеждения", намеси се в дискусията на младежите Вълчо Чолаков и изрази своето възхищение и благодарност за това, че сега те не са пред компютрите, екраните или на друго младежко забавление, а са тук,за да споделят мислите си, да научат нещо ново, да поспорят за важното понятие - толерантност.

Времето от 1 час, определено за дебатите, не стигна на младежите да изразят мнението си по всички повдигнати въпроси. Те се обединиха около идеята за организиране на втора кръгла маса по темата.

В рамките на събитието бе представен и току що излезлият от печат сборник разкази "Да обичаш, въпреки", издание на Център "Алеф".

Сборникът съдържа 20 наградени художествени разказа от  Шестия национален младежки литературен конкурс  "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Творбите разказват за любов, приятелство и дружба между българи и евреи в годините на Холокоста.

"Разказите в този сборник са написани от младежи за младежи. Те доказват, че любовта и приятелството са по-силни от забрани и репресии. Самите те са толерантност. Благодаря на всички млади хора за участието им и в тази дискусия, и в литературните конкурси на "Алеф", които дават възможност да се чуе техният глас. "Алеф" насочва усилията си именно към младежите, които са във възрастта на моралното пробуждане. Това, което чухме тази вечер ни обнадеждава – светът може да бъде променен към по-добро", каза Алберта Алкалай.

Най-прекият път към опознаването на "другия" е изкуството - танцът и музиката. Емоционален, но и естествен завършек на дебатите постави концерт на етносите "Единни в многообразието" с участието на : Арменски танцов състав "Нур", танцов състав "Петлите",   женски хор "АНГИРА" при читалище "Фар", Школа за български и гръцки танци "Бургос", вокална група от ПГЧЕ “Васил Левски", Карине Асланян от ПГТ, Никол Мерджанова от клуб "Сезони" при читалище "Пробуда", Александра Иванова от хорова школа "Милка Стоева" и Виктория Тасмаджиева от Айтос.

Бургас е космополитен и многообразен. Тук и преди, и сега съжителстват хора от различни етноси. Техните най-млади представители доказаха, че път към приятелството има, и че те са тръгнали по него.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: