Кръстовище "Трапезица" става кръгово?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (16)
12:57 / 29.09.2012
7275
Една от невралгичните точки в Бургас - кръстовище "Трапезица" ще бъде преустроено в кръгово движение след решение на Общински съвет - Бургас.

"Нашата идея е това да бъде кръгово кръстовище, тъй като ще облекчи трафика както на юг по Черноморието, така и към центъра на Бургас, когато се идва от ул "Струга" и се завива по ул. "Одрин". В момента там има само една лента и се създават сериозни задръствания. С едно кръгово движение, смятам че ще успеем да разширим участъка с две ленти наляво и две направо. Силно се надявам да стигнем до реализирането на този проект.", коментира заместник-кметът по строителството в Община Бургас Костадин Марков.

Има решение на Общински съвет - Бургас да бъдат отпуснати средства. До няколко дни трябва да излезе и становището на проектантите, които работят по плана за интегриран транспорт на Бургас, които ще ни помогнат с организацията на движението в кръговото.

"Възможно е да предложат изграждане на кръг, който не е класически, но моята прогноза е, че ще бъде класически с три пълноценни платна. Другата възможно форма е тази на елипсата, за да има някакво време за изчакване в самото кръгово. Не мисля, че ще се стигне до изграждане на кръстовище на две нива. Това няма как да се случи, тъй като там имаме инфраструктура, която е направена по европроекти и не може да бъде реконструирана за определен период от време, а няма и достатъчен габарит.", обясни Марков.

По време на заседанието на местния парламент през тази седмица се чуха критики относно изпълнението на тази идея. От НФСБ се обявиха против изготвянето и реализирането на такъв проект. Според, представители на групата, това би затруднило пешеходците в района, а и нямало да има кой знае какъв смисъл за облекчаването на трафика.

"Това беше едно наистина наивно изказване от страна на групата на Национален фронт за спасение на България. Същите неща чухме и за Пътен възел "ЮГ". Тогава господата рисуваха едни амеби, от къде ще се качват колите, откъде ще слизат, но се видя, че това съоръжение функционира чудесно. Не искам да коментирам мнения на неспециоалисти, които търсят просто някакъв политически ефект и искат да са против всичко, което се случва. Изключително аматьорско изказване, тъй като в целия свят кръговите кръстовища се предпочитат, защото увеличават пропускливостта и намаляват скоростта.", обясни Костадин Марков.

По думите му, при изпълнението на едно такова кръгово движение пред местната управа ще се изправи проблемът с пресичането на пешеходците. В момента обаче се обсъждат варианти за две пасарелки, които да покрият пешеходния трафик в района.

"Това ще оскъпи проекта, но наистина ще облекчи пешеходците, които минават оттам. Очакваме становището на проектантите по интегрирания градски транспорт до дни, след което ще възложим инженерингова процедура, тоест проектиране и изпълнение едновременно. Проектът не е сложен. Чух наивни коментари, че може да бъде изпълнен за две години, но всъщност може да бъде реализиран за 5 или 6 месеца, така че можем да започнем изпълнението на проекта още през пролетта.", категоричен заместник кметът.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (16)

Още по темата (19):
04.11.2016 Бургас бе отличен със Строителни Оскари, вижте за какво
27.10.2016 Бургас щурмува лидерското място по инфраструктурни проекти с надлез
"Трапезица"
28.04.2016 Пасарелките на "Трапезица" и до "Мираж" са готови, пускат ги съвсем скоро
29.02.2016 Вижте докъде стигнаха с кръговото на "Трапезица"
24.02.2016 Пак довършват "Трапезица" през уикенда, пренасочват движението
18.02.2016 Бургазлии тестват пасарелката на "Трапезица"
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).