Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Лаборатория за прототипи на платки ще заработи в бургаски университет
Автор: Иван Сотиров 15:47 / 22.11.2019Коментари (0)1395
©
"Лабораториите, които ще се създадат в рамките на проекта УНИТе в Университет "Проф. д-р Асен Златаров", ще бъдат много полезни на бизнеса. Те ще привлекат и много инвеститори", това каза днес Стамен Стамов - изп. директор на Индустриален и логистичен парк - Бургас по време на среща с екипа на проекта за върхови постижения. На срещата присъстваха ръководителят на научния екип доц. д-р Станислав Симеонов, проф. д-р Евдокия Сотирова, доц. д-р Нели Симеонова и Радовеста Стюърт.

Доц. д-р Станислав Симеонов представи основната цел на проекта - създаване на Център за върхови постижения в областта на информационните технологии и уточни, че това е един от двата най-големи проекта, които се изпълняват в страната по тази програма. В рамките му ще бъдат създадени и оборудвани 4 научни лаборатории.

Първата от тях за прототипиране на платки, ще се намира в сградата на Техническия колеж. Идеята е тя да се превърне в модерна производствена база за печатни платки в малки количества, като в нея се обучават кадри за Индустрия 4.0.

"Това ще бъде  в помощ на бизнеса, без да създаваме конкуренция на големите фирми, които работят в същата сфера", уточни доц. д-р Симеонов.  

Стамен Стамов отбеляза, че фирми като "Сименс", например, може би ще имат интерес да работят с университета в тази насока и обеща в кратки срокове да направи среща между ръководството на проекта и фирмата.

Към момента тече обществена поръчка за закупуването на мощни компютърни конфигурации, които ще бъдат обединени в клъстърна система. Заедно с още два университета, партньори по проекта - в Шумен и София, ще започне обединение на мощностите с цел обработка на големи масиви от данни, работа с невронни мрежи, симулация на интелигентни системи и модели. Това ще бъде и част от дейността на друга лаборатория по проекта, наречена "Реално време". Доц. д-р Симеонов описа някои от възможните тестове и симулации, които могат да се извършват в нея, като например как да се управляват безопасно самолети, които са на автопилот и се командват от компютри. Тази лаборатория ще работи за предотвратяване на самолетни катастрофи.

Изпълнителният директор на индустриалния и логистичен парк Стамен Стамов заяви, че е изключително впечатлен от възможностите, които проектът УНИТе създава за развитието на региона. Той предложи дейностите по проекта да станат част от презентацията на логистичния парк и да се представят на всички срещи с потенциални партньори и представители на местния бизнес.

"Имахме инвеститори, които, ако знаеха, че в Бургас се изграждат такива лаборатории, щяха да изберат нашия град за своите проекти", каза Стамов. Това е конкурентно предимство за целия регион и то трябва да се презентира, допълни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Свлачище в "Сарафово"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: