Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Лекари от УМБАЛ "Дева Мария“ и УМБАЛ - Бургас спасиха пациентка с тумор на бъбрека
Автор: Екип Burgas24.bg 15:51 / 14.11.2019Коментари (1)1619
©
Мултидисциплинарно сътрудничество между две бургаски болници изправи на крака пациент с безнадеждна диагноза. Благодарение на общите усилия на уролозите и инвазивните кардиолози на университетска болница "Дева Мария“ и неврохирурзите на УМБАЛ- Бургас, 67- годишната М.Г. живее втори живот.

Пациентката пристига в университетска болница "Дева Мария“ с оплаквания от силни болки в гърба. Попада при началника на Клиниката по урология- д-р Дичо Калоянов след многократни прегледи при други лекари, установен тумор на бъбрека и категоричен отказ от операция от страна на лекарите от други медицински заведения.

"Когато пациентката пристигна при мен, установих, че проблемът не е само в големия тумор на бъбрека. На скенера се видя, че в първите три прешлена има метастаза от тумора- в последния гръбен и първите два лумбални.“ разказва д-р Калоянов. "Тази жена нямаше прешлени, те бяха изядени от метастазата.  Това промени много нещата...Операцията към този момент беше невъзможна, защото осъзнавах, че във всеки един момент мога да скъсам гръбначния стълб и да обрека пациентката на пълна парализа.“ След като установява сериозния проблем, д-р Калоянов се свързва с началника на отделението по неврохирургия на УМБАЛ- Бургас- д-р Николай Недев. Началникът на неврохирургията се отзовава светкавично. "Болната беше с тежка пареза на долни крайници, с много големи болки. Метастазата беше обхванала първи поясен, част от втори поясен и част от дванадесети гръден прешлени. Операцията премина в два етапа и продължи около 3 часа. С моя екип отворихме гръбначния канал, извадихме тумора и направихме стабилизация на сегмента с транспедикуларни винтове. Важно е да се знае, че тези операции трябва да бъдат направени навреме, преди да са некротизирали нервните структури. В този случай д-р Калоянов се обади в правилния момент и резултатите бяха оптимални.“, разказва д-р Недев. Започва интензивна рехабилитация под  ръководството на началника на отделението за физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ- Бургас - д-р Диана Недева. Само след десет дни болната е вертикализирана и от УМБАЛ- Бургас я изписват на собствен ход.

Когато приема за втори път пациентката и започва да я подготвя за операцията, д-р Калоянов установява, че артерията се крие в туморното образувание. "В този момент разбрах и защо са отказали операция в другите болници, в които болната е потърсила помощ- при премахване на тумора кървенето от артерията ще постави пациентката в почти безнадеждна ситуация.“  Урологът решава да обсъди проблема с началника на сектора по инвазивна кардиология д-р Мариана Контева, която се съгласява да емболизира артерията. Така опасността от кървене е избегната и въпреки много трудната операция, туморът е премахнат. "Самата методика по емболизация на бъбречната артерия е особено специфична. За болницата тя вече е рутинна, не се случва за първи път. Специфичното в случая е мултидисциплинарната бърза и адекватна реакция между три екипа- неврохирурзи, уролози и инвазивни кардиолози от две различни болници- нашата и УМБАЛ- Бургас.“ връща се към случая д-р Контева.

Буквално за 20 дни една пациентка с тежка диагноза и практически терминално общо състояние, която обичайно би била проблем за операция от която и да е специалност, предвид локализацията на тумора и деструкцията на прешлените, е изправена на крака. Изключителното партньорство между специалистите от университетска болница "Дева Мария“ и УМБАЛ- Бургас прави възможно  М.Г. да продължи своето лечение с последваща онкотерапия и да получи шанс за живот. Екипите на Клиниката по урология и Сектора по инвазивна кардиология в университетска болница "Дева Мария“ благодарят на колегите си от Отделението по неврохирургия и Отделението за физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ- Бургас за коректността и колегиалността, от които големият победител са пациентите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.11.2019 г.
0
 
 
Браво на лекарите, но прогнозите за жената не са много оптимистични за съжаление.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: