Летището в Равнец разгорещи страстите в ОбС, отложиха докладната записка пред погледа на протестиращи

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
11:25 / 27.08.2019
2187
Разгорещен дебат се разрази днес на заседанието на ОбС-Бургас. Поводът –пистите в бившето военно летище в Равнец. Подкрепа на идеята на общинския съветник Константин Бачийски и неговия план, според който зоната там да се превърне в безмитна зона с карго летище, изразиха близо 20 негови привърженици в залата на местния парламент.

В самия край на дебатите се включи и кметът на Бургас Димитър Николов, който оттегли докладната записка. "Умишлено изчаках всички изказвания и съм много доволен – всички сте прави. Всеки в своето изказване искаше нещо да се случи и зоната в Равнец да е в по-добро състояние. През последните 11 години съм водил разговори за тази зона", каза кмета Николов.

Той припомни, че е настоявал Военното министерство да направи необходимото за запазване целостта на сградния фонд. През годините охраната там е била намалявана в пъти, което е довело до унищожаване на бившето военно летище. "За да се случи нещо на тази територия трябва да има интерес. 30 години никой не проявяваше интерес. Първата стъпка е този имот да влезе в регулация. Какво ще се случи – ще го реши стопанинът на тази територия. Това не е кметът на Бургас, а  Общинският съвет. Без мнението на бургазлии, гласували за тези общински съветници, нищо не може да се случи", отбеляза Николов.

"Теренът е прехвърлен на Община Бургас, но трябва да се запазят летателни полета. Летището ще бъде несъвместимо с изискванията, ако се изпълнят плановете на Община Бургас. Ако искаме някога наистина да развием Равнец, то трябва да запазим възможността за полети“, отбеляза Бачийски. Той добави още, че около 3000 бургазлии за няколко дни са изразили несъгласието си с предлагания подробен устройствен план за бившето летище в Равнец. По думите му такова има и от институциите - от Президентството е получена протестна нота до Областна управа.

Според главния архитект на Бургас Виолета Илиева по протежение на пистите и по тяхната контактна зона не е предвидено застрояване, а пистите могат да бъдат запазени и в бъдеще да бъдат използвани.

Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
04.05.2023 Бачийски бие аларма за Равнец
11.04.2023 Голям инвеститор влага милиони в Равнец
29.04.2022 Летището в Равнец май ще продължи да си пустее
07.04.2022 Румен Радев и министри били съгласни да се изгради завода в Равнец
07.04.2022 Министерството на отбраната: Летателните способности на летището в Равнец трябва да бъдат запазени
06.04.2022 Изненада: Министерството на транспорта поиска летището в Равнец да стане държавна собственост!
Още новини от Новини от Бургас:
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува
Подробности за акцията на МВР, Агенция "Митници" и НАП в Бургас! ...
Президентът коментира в Бургас катастрофата с колата на НСО
Вижте новите спортни игрища на Бургас, намират се в "Меден рудник...
Проверки на бензиностанции в Бургаско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).