Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Лодкостоянката в "Крайморие“ става арт зона със сцена
Автор: Екип Burgas24.bg 11:11 / 06.05.2020Коментари (0)1435
©
Община Бургас, МИРГ "Бургас - Камено" и Народно читалище "Петър Янев 1939" в "Крайморие" стартират изпълнението на проект за повишаване на туристическата привлекателност на квартала и съхранение на местната история и култура. Той вече е обезпечен финансово след подписан договор с Управляващия орган на Програма за морско дело и рибарство 2014-2020, съобщиха от Община Бургас.

"С изграждането на новата лодкостоянка в "Крайморие" оставихме едно широко открито пространство с идеята там да се организират различни събития.  Вярвам, че местното читалище и кварталното сдружение на рибарите ще си сътрудничат успешно, за да стане едно от предпочитаните туристически места на Бургас", каза кметът Димитър Николов.

За улеснение провеждането на бъдещите мероприятия, по проекта ще бъдат закупени мобилна сцена и зрителски трибуни със седалки за 200 човека. Те ще бъдат сглобяеми, лесни за монтаж и демонтаж и по време на събитията ще бъдат разположени в южната част на красивата нова лодкостоянка, която се превръща в една от емблемите на "Крайморие". Мястото не е избрано случайно. То се намира в непосредствена близост до морето и лодките на местните рибари. Така публиката ще усеща една неповторима атмосфера. В проекта е заложено да се закупи и професионална озвучителна система за провеждане на различни събития - фестивали, събори, концерти, възстановки, демонстрации, кулинарни презентации и др., като общото между всички тях да е пресечната точка с морето и рибарството, с традиционните занаяти, с обредния календар и нашите празници.

Преди всичко останало е предвидено извършването на проучване за идентифициране и възстановяване на културното и историческо наследство на "Крайморие". То ще послужи като база за организиране на събития, свързани с морето и рибарството.

Всички инициативи ще се провеждат на открито - на територията на лодкостоянката и пред сградата на читалището. Очаква се те да привлекат на едно място разнообразна публика и голям брой участници - туристи, местни жители, любители на творчеството, занаятите, рибата и българските традиции. Това ще е предпоставка за развитие на квартала и съживяване на културния живот в него.

НЧ "Петър Янев 1939" е  създадено преди повече от 80 години. Основано е от Лазар Янев, Атанас Савов, Яни Андонов и Христо Славов. То носи името на прогресивен учител, убит от гръцките фанариоти. Днес НЧ "Петър Янев 1939" има мисията  да се превърне в съвременен център за културно и обществено развитие.

Проект "Развитие, съхраняване и популяризиране идентичността на нематериалното културно наследство в кв. "Крайморие", община Бургас" е финансиран от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020по процедура чрез подбор на проекти "Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ "Бургас-Камено".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Български тенис
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: