Ловците в Бургаско се готвят за протест

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:56 / 17.04.2015
680
Ловците в Бургаско се готвят за протест. Това каза Невен Каравасилев, секретар на Ловно-рибарското дружество "Лебед" в Бургас. Причината е, че ловците настояват за промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Каравасилев обясни, че законът е приет от 2000 година и до момента е променян 27 пъти. Според ловците, той вече е остарял и се налага да бъде променен, дори има нужда от изцяло нов закон. По думите на Каравасилев, от местното и национално дружество са дали предложения.

"Надявам се да бъдат приети, да бъде обърнато внимание на това, което сме предложили. Това, което е интересно да се знае е, че всъщност това е закон, който е с екологична насоченост и е пряко обвързан със защитата на популацията на дивеча в България. Това, което в момента е най-щекотлива тема, за голяма част от ловците в България са т.нар. огради, заградените площи. Ловът в тях и слагането на капани в свободните територии с цел улавяне на свободния дивеч и пускането му в тези огради и респективно след това избиването му. Хубаво е да се знае, че България е една от малкото страни в Европа с истински див дивеч т.е. в голяма част от Европа има развъдници, където се гледат, изкуствено се хранят животните и т.н., ловните площи са превърнати във ферми. В България все още не е така и е хубаво това статукво в момента да бъде запазено, както да бъде запазена и собствеността на дивеча, като България е една от малкото страни в света, където все още е държавна. Нашето искане е нещата да останат така т.е. дивечът да остане национално благо и да бъде държавна собственост", каза още Каравасилев.

Той допълни, че на 22 април в Правец ще се проведе генерална асамблея на националата организация на Съюза на ловците и рибарите в България. На нея ще бъдат поставени всички проблеми и въпроси, които вълнуват ловците. На асамблеята са поканени около 20 екологични организации.

"Много важен въпрос е този за вълка и желанието на псевдоеколози, които искат да забранят ловуването му. Трябва да се обсъдят тези неща и тогава вероятно националната организация ще излезе с официално становище и ще бъдат взети някакви решения", каза още Каравасилев.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...
Бургазлия преби жена с дървен прът, в дома му откриха наркотици
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).